Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Svetový deň ústneho zdravia sa zamerá na deti v základných školách

Kategória: Spravodajstvo

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) už šiesty rok organizuje podujatia v rámci Svetového dňa ústneho zdravia, ktorý pripadá na stredu (20. 3.).

Bratislava 19. marca (TASR) -  Mottom Svetovej organizácie zubného lekárstva na rok 2019 je: "Povedz ááá! Staraj sa o zdravé ústa". Opäť upozorňuje na úzky vzťah medzi ústnym a celkovým zdravím.  
      SKZL sa v pripravovanej sérii podujatí zameria tento rok hlavne na deti v základných školách s cieľom poučiť ich nielen o ústnej hygiene, ale tiež upriamiť ich pozornosť na vplyv zdravej výživy v prevencii nielen ústneho zdravia. Akcie sa budú konať od utorka do piatka (22. 3.) v Bratislave, Martine a Košiciach.
      Na edukácii sa zúčastnia žiaci šiestych až deviatych ročníkov základných škôl. „Práve generácia týchto detí by mala byť edukovaná o dôležitosti starať sa o svoje zdravie, aby sme mohli naplniť cieľ svetovej Aliancie pre budúcnosť bez zubného kazu. Týmto cieľom je, že deti narodené v roku 2026 a neskôr by mali byť po celý život bez zubného kazu,“ hovorí garantka podujatí a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre zubné lekárstvo profesorka Neda Markovská.
      Na edukácii detí budú spolupracovať študenti zubného lekárstva. „Pre medikov je to výborný štart na vykonanie reálnej primárnej prevencie,“ uviedla SKZL v tlačovej správe. „Osobne sa budú podieľať na zvyšovaní zdravotnej gramotnosti, pričom si môžu zlepšiť zručnosť komunikácie s pacientmi,“ tvrdí komora.
      Edukačný program sa začne vyplnením stručného dotazníka o základoch ústneho zdravia. Potom sa žiaci naučia čistiť si chrup nielen zubnou kefkou, ale používať aj iné pomôcky ústnej hygieny. Prezentácia ich upozorní aj na problémy s krvácaním ďasien, s prenosnými vírusovými ochoreniami a vysvetlí im riziká fajčenia, pírsingu a bielenia zubov. 
      Podľa SKSL deti minulý rok zaujali ukážky malej ústnej chémie, teda ako sa vytvára zubný kaz či ako zuby chránia fluoridové zlúčeniny. Súčasťou praktických ukážok bude meranie pH obľúbených sladených nápojov s názornou ukážkou obsahu cukru.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.