Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Syndróm karpálneho tunela nie je výnimkou ani u detí

Kategória: Spravodajstvo

Syndróm karpálneho tunela patrí medzi časté choroby z povolania.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Syndróm karpálneho tunela patrí medzi časté choroby z povolania. Pacientom pri ňom robí problém stlačený a podráždený nerv v ruke. Tunel v zápästí, kadiaľ prechádzajú rôzne nervy, cievy a šľachy, je vtedy zúžený, a preto trpí nielen ruka, ale aj zápästie a v prípade neriešenia problému sa môže natrvalo poškodiť celé predlaktie. "Ochorenie sa rozvíja najmä vtedy, keď ruka sústavne vykonáva tie isté pohyby alebo sú svaly vystavované fixovanému napätiu," hovorí ortopéd Tomáš Jakubík z Clinica Orthopedica.
      Syndróm podľa jeho slov postihuje zväčša ľudí pracujúcich na počítači, ale aj klaviristov, robotníkov pracujúcich so zbíjačkou či ľudí dlhodobo chodiacich s pomocou bariel. Čoraz častejšie sa však objavuje aj u detí, ktoré sa hrajú na tabletoch, počítačoch či herných konzolách. Nie každý, kto robí s počítačom, však bude zákonite trpieť syndrómom. Dôležitá je hygiena pohybov – pri práci na počítači treba držať zápästia v rovine tak, aby neboli ohnuté nahor alebo nadol. Pri vykonávaní opakovaných pohybov v zamestnaní si treba zase dopriať časté prestávky a počas nich si popreťahovať ruky, zápästia, plecia aj krčné svaly.
      "Zápästný tunel je úzka štrbina v zápästí, ktorá je z troch strán ohraničená kostičkami a štvrtú tvorí väzivo. Tunelom vedie niekoľko šliach a stredový nerv, ktorý prenáša vzruchy z mozgu do ruky. Úraz alebo opuch niektorej šľachy zmenší priestor v tuneli, čo spôsobí stlačenie stredového nervu. To ďalej spôsobuje mravenčenie, bolesť, zápal a ďalšie charakteristické príznaky," ozrejmuje vznik syndrómu ortopéd.
      Pri syndróme karpálneho tunela ruka tŕpne a bolí najmä v noci, keď je v pokoji. Ráno potom chvíľu trvá, kým sa rozhýbe. Keď človek nevie palec natiahnuť krížom cez dlaň k ostatným prstom, znamená to, že stredový nerv v zápästnom tuneli je utláčaný. Vtedy treba vyhľadať lekára. "Závažnosť postihnutia sa zisťuje vyšetrením nervov a výsledku sa potom prispôsobí ďalšia liečba," doplnil Jakubík.
      Riziko vzniku syndrómu možno minimalizovať používaním podložky pod zápästie pri práci s počítačom. Dôležité je aj správne sedenie – vystretý chrbát a nohy položené na dlážke. Odporúča sa aj jednoduchý cvik, kedy sa ruky položia na kraj stola, palcami treba krúžiť najskôr jedným a potom druhým smerom. Opuchom sa dá predísť pravidelným masírovaním a preťahovaním prstov, krúžením zápästím a otváraním a zatváraním dlane.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.