Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Systém e-zdravie konečne patrí NCZI a čaká ho rozvoj

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: NCZI

Štát získal do vlastníctva systém ezdravie. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vyriešilo sporné otázky v zmluvných vzťahoch a definitívne získalo majetkové práva k tomuto systému. NCZI navyše oproti minulosti vyrokovalo aj zníženie mesačného paušálu. Súčasťou dodatku je aj plán rozvoja ďalších eslužieb zdravotníctva.

NCZI prevádzkuje zdravotnícky systém ezdravie. Jeho vlastnícke práva však doteraz neboli vyjasnené. To sa po rokoch podarilo zmeniť. NCZI sa na prevode majetkových práv dohodlo s dodávateľmi, vďaka čomu môže systém upravovať, ako aj spojiť s iným dielom, a to aj cez tretiu osobu – čiže cez iného dodávateľa. Navyše, NCZI získalo právo zdrojový kód nielen používať a meniť, ale aj zdieľať ho s ostatnými subjektmi verejnej správy alebo ho i uverejniť.

 „Ide o historický krok. Vyriešili sme zmluvné vzťahy v prospech štátu. Na NCZI prešli majetkové práva k ezdraviu a my môžeme systém nielen prevádzkovať, ale aj vylepšovať pre potreby lekárov, poisťovní i pacientov. Dohodnuté podmienky počítajú s investíciami do rozvoja nových služieb ezdravia či mobilnej aplikácie pre elektronickú zdravotnú knižku občana,“ povedal generálny riaditeľ NCZI Peter Lukáč.
 
Zelenú tak dostala ďalšia elektronizácia zdravotníctva, na ktorej NCZI spolupracuje s Ministerstvom zdravotníctva SR a za podpory Ministerstva informatizácie a regionálneho rozvoja SR. Medzi nové eslužby majú pribudnúť tri nové služby pod ePN, pridanie vyšetrení mikrobiológie do modulu elab, úpravy modulu eobjednanie vrátane evýmenných lístkov a eodporúčania, zastupovanie počas neprítomnosti lekára, čakacie listiny pacientov na zákroky, elektronizácie hlásenia o úmrtí či nová mobilná aplikácia pre elektronickú zdravotnú knižku občana.
 
Vyriešenie majetkových práv umožní do budúcna okrem rozšírenia eslužieb aj postavenie novej verzie systému. Ezdravie 2.0 by postupne nahradilo zastarané procesy a nízky užívateľský komfort súčasnej verzie.
 
„Oplatilo sa nám prehodnotiť procesy, ktoré predchodcovia nastavili v minulosti. Výsledkom je, že iba za prvý polrok sa nám na verejných obstarávaniach podarilo ušetriť milión eur,“ dodal generálny riaditeľ NCZI Peter Lukáč.
 
Systém ezdravie funguje od 1. januára 2018. Obsahuje všetky informácie, ktoré lekár zapisuje do zdravotného záznamu pacienta. Ezdravie vzniklo, aby skvalitnilo zdravotnú starostlivosť prostredníctvom zdieľania zdravotnej dokumentácie medzi zdravotníckymi pracovníkmi.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.