Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

TTSK upozorňuje lekárov, že pri nedodržaní ordinačných hodín pristúpi k sankciám

Kategória: Spravodajstvo

 Už od 1. novembra minulého roka platia legislatívne zmeny súvisiace s ordinačnými hodinami lekárov. 

Trnava 16. augusta (TASR) -Zástupcovia odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) vykonali v poslednom období dozory zamerané práve na dodržiavanie schválených ordinačných hodín, informovala Lucia Šmidovičová poverená vedením oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie na krajskom úrade.
      Zákon hovorí o povinnosti lekárov jasne, že musia poskytovať všeobecnú ambulantnú starostlivosť v rozsahu najmenej 35 ordinačných hodín týždenne, pričom táto zdravotná starostlivosť musí byť poskytovaná najmenej dvakrát do týždňa najmenej do 15.00 h, ak samosprávny kraj neschválil poskytovateľovi, ktorý poskytuje všeobecnú zdravotnú starostlivosť, ordinačné hodiny v menšom rozsahu. "Podľa našich zistení nie všetci poskytovatelia všeobecnej ambulantnej starostlivosti v TTSK majú schválené ordinačné hodiny podľa platnej legislatívy a niektorí nedodržiavajú ordinačné hodiny vo svojich ambulanciách," uviedla Šmidovičová.
      Zákon taxatívne neurčuje denný počet ordinačných hodín, iba ich týždenný súhrn. Je teda na rozhodnutí poskytovateľa, ako si rozvrhne denné ordinačné hodiny v týždni, časový harmonogram je plne v jeho kompetencii.
      Počas ordinačných hodín, ktoré lekárom schvaľuje TTSK v súlade so zákonom, sa poskytuje ambulantná zdravotná starostlivosť v ambulanciách alebo v prirodzenom prostredí pacienta. "Administratíva spojená s prevádzkou ambulancie, napríklad účtovníctvo, nemôže byť zahrnutá v ordinačných hodinách. Preto upozorňujeme všetkých poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti v TTSK, aby dodržiavali zákon a urobili požadované zmeny čo najskôr. Po tomto upozornení budú zamestnanci VÚC opäť vykonávať opakované dozory a pri zistení nedodržania ordinačných hodín pristúpia k sankciám," upozorňuje Šmidovičová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.