Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

UNB: Získala dezinfektory vzduchu pre vyššiu bezpečnosť pacientov a zdravotníkov

Kategória: Spravodajstvo

Na jednotlivých pracoviskách Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v utorok uviedli do prevádzky šesť dezinfektorov vzduchu na zvýšenie bezpečnosti pacientov aj zdravotníkov v najväčšej nemocnici na Slovensku.

Bratislava 31. marca (TASR) – Unikátne mobilné prístroje dokážu rýchlo a efektívne vydezinfikovať väčšie priestory s vysokým rizikom infekcie od všetkých druhov vysoko odolných a rezistentných baktérií a vírusov. "Budú slúžiť nielen našim pacientom, ale aj zdravotníkom, ktorí sú v takzvanej prvej línii a prichádzajú do kontaktu s infikovanými pacientmi," uviedla riaditeľka UNB Renáta Vandriaková. "Naši lekári sestry, ošetrovatelia a všetci, ktorí prichádzajú do kontaktu s týmito pacientmi, sa dobrovoľne vystavujú obrovskému riziku. Mnohí z nich majú svoje rodiny a aj napriek tomu podávajú nadľudský výkon a svoj osobný život odsunuli na vedľajšiu koľaj – to všetko pre záchranu našich pacientov," hovorí.
      Vzduchové dezinfektory fungujú na princípe patentovanej nízkoenergetickej plazmovej technológie, ktorá dokáže zneškodniť vírus až na úrovni jeho DNA. V UNB budú použité vôbec po prvýkrát na Slovensku. Za ich dovozom na Slovensko stojí najmä úsilie UNB a firmy Media Comp. Zakúpili ich aj vďaka finančnému daru Nadácie VÚB v prospech iniciatívy Kto pomôže Slovensku.
      "Veríme, že aj tento príklad bude inšpiráciou pre ďalších dodávateľov užitočných technológií, ktoré môžu pomôcť zdravotníkom lepšie zvládnuť boj s pandémiou," hovorí Zuzana Suchová z iniciatívy Kto pomôže Slovensku.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.