Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Univerzitná nemocnica obnovila pracoviská za viac ako 1,5 milióna eur

Kategória: Spravodajstvo

Pacienti Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) majú k dispozícii zrekonštruované pracoviská Urologickej kliniky, Kliniky pneumológie a ftizeológie, septickej časti Chirurgickej kliniky a transplantačného centra a novú parkovaciu plochu.

Martin 7. júla (TASR) - Pacienti Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) majú k dispozícii zrekonštruované pracoviská Urologickej kliniky, Kliniky pneumológie a ftizeológie, septickej časti Chirurgickej kliniky a transplantačného centra a novú parkovaciu plochu. Dnes ich symbolicky odovzdali do prevádzky za účasti štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva Stanislava Špánika. 
      Urologická klinika má po modernizácii jedny z najmodernejších operačných sál na Slovensku. "Sály sú perfektne vybavené. Prístrojové vybavenie bolo predtým nevyhovujúce pre modernú medicínu. Všetko sa zmenilo a prinieslo to enormný benefit nielen pre lekársky a zdravotnícky personál, ale zároveň aj pre pacientov. Kvalita práce môže byť v súčasnosti oveľa vyššia," uviedol prednosta Urologickej kliniky UNM Ján Kliment. Veľkou výhodou je podľa neho aj nainštalovaná klimatizačná jednotka, ktorá lekárom uľahčuje prácu najmä v letných mesiacoch.
      Moderné jednotky intenzívnej starostlivosti určené pre pacientov, ktorí si vyžadujú nepretržitú a vysoko špecializovanú zdravotnú starostlivosť, vznikli na Klinike pneumológie a ftizeológie, ako aj na septickej časti Chirurgickej kliniky a transplantačného centra. Nemocnica tiež zrekonštruovala a zväčšila parkovacie plochy na zbernom parkovisku a vnútri areálu. Aktuálne sa tu nachádza približne 90 parkovacích miest. Sprevádzkovali aj nočné osvetlenie parkoviska.
      Slovenské nemocnice zriadené ministerstvom zdravotníctva pociťujú podľa Špánika nedostatok finančných prostriedkov. "Mnohé budovy a ich vybavenie sú neadekvátne. Vo všetkých tých nemocniciach je čo naprávať a je tu veľký priestor pre nové investície," uviedol. UNM pomohlo pri modernizácii pracovísk viac ako 900.000 eur, ktoré využila z rozpočtu kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR v súvislosti s prijatím druhého vládneho sociálneho balíčka. Celá rekonštrukcia stála viac ako 1,5 milióna eur.
      V najbližších mesiacoch chcú v modernizácii nemocnice pokračovať. "Verím, že na konci tohto roka sa stretneme pri otvorení najmodernejšieho pracoviska na intervenčnú rádiológiu. Chceme k pavilónu číslo šesť, kde sa nachádza röntgen, pristaviť novú budovu. Ďalšia vízia je dostavba detského pavilónu. Je to veľká investícia a ak sa nám to podarí, nemocnicu to posunie kvalitatívne výrazne dopredu," dodal riaditeľ UNM Dušan Krkoška.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.