Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou oslávil 10. výročie svojho vzniku

Kategória: Spravodajstvo

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vykonáva dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti a nad zdravotným poistením.

Bratislava 12. decembra (TASR-OTS) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vykonáva dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti a nad zdravotným poistením. Bol zriadený zákonom č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. 
      V týchto dňoch si ÚDZS pripomína 10. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti usporiadal stretnutie, ktorého sa zúčastnili aj predseda výboru NR SR pre zdravotníctvo MUDr. Richard Raši, PhD. MPH, minister zdravotníctva SR MUDr. Viliam Čislák, MPH, MBA či štátny tajomník MZ SR MUDr. Mário Mikloši, PhD., ktorý stál pri samotnom zrode ÚDZS.
      Predsedníčka MUDr. Monika Pažinková, MPH, MBA na stretnutí poukázala na výsledky ÚDZS za posledných 10 rokov. Zároveň zdôraznila postavenie ÚDZS ako regulátora v systéme zdravotníctva, ktorý má napomáhať rovnosti a spravodlivosti medzi občanmi, poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami.  Monika Pažinková: "...aby pacient, jeho lekár a jeho zdravotná poisťovňa tvorili symbiózu“.
      Minister zdravotníctva SR MUDr. Viliam Čislák, MPH, MBA uviedol, že ÚDZS už 10 rokov vykonáva činnosť v prospech vyváženosti vzťahov v zdravotníckom systéme. Dodal, že nejde o inštitúciu, ktorú by sme mali vnímať ako výkričník či memento, ale ide o subjekt, ktorého ambíciou je prispievať k zvyšovaniu kvality, k nastoleniu optimálneho modelu fungovania medzi pacientmi, poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami. Ďalej podotkol, že ÚDZS by mal nastavovať zrkadlo našej zdravotníckej realite, teda subjektom, ktoré v nej pôsobia.
      MUDr. Richard Raši, PhD. MPH na stretnutí pripomenul, s akým poslaním ÚDZS pred desiatimi rokmi vznikol a zároveň zdôraznil jeho postavenie a kompetencie v systéme zdravotníctva aj v súčasnosti.
      Podľa MUDr. Moniky Pažinkovej, MPH, MBA sú „rovnosť a  rovnocennosť“ dve najdôležitejšie výzvy pre ÚDZS. Dosiahnutie rovnosti vzťahov medzi občanmi, poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami pociťujem ako veľkú výzvu a  zodpovednosť teraz, aj do budúcnosti. A byť rovnocenným partnerom a  pomocnou rukou pre inštitúcie, s ktorými prichádzame do kontaktu pri svojej činnosti, a to najmä neustálym zvyšovaním profesionálnosti a  kvality svojej práce.
Mgr. Soňa Valášiková hovorkyňa Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou  Žellova 2 829 24 Bratislava 25  tel.: + 421 2 20 85 61 05 mail: sona.valasikova@udzs-sk.sk  web: www.udzs-sk.sk


      Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.