Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ÚVZ: Na Slovensku sa nepozorovali žiadne zmeny radiačnej situácie

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 9. marca (TASR) - Aktuálna radiačná situácia je na Slovensku naďalej stabilná. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR nezaznamenal žiadne odchýlky od štandardne meraných hodnôt dávkových príkonov gama žiarenia. Pre TASR to uviedla vedúca odboru radiačnej ochrany ÚVZ SR Veronika Drábová.

"Vo svetle medializovaných informácií v súvislosti s jadrovým zariadením v Černobyle zdôrazňujeme, že všetky štyri bloky jadrovej elektrárne sú vyradené dlhodobo z prevádzky a nepredpokladá sa za súčasnej situácie taký únik rádioaktívnych látok spod sarkofágu na 4. bloku elektrárne v Černobyle, ktorý by mohol mať medzinárodný dosah," povedala Drábová s tým, že ÚVZ radiačnú situáciu nepretržite monitoruje.
Úrad je podľa jej slov v permanentnom kontakte s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE), a rovnako s dozornými orgánmi iných členských krajín. Ozrejmila, že údaje o radiačnej situácii v Európe aj na území SR sú verejnosti k dispozícii v európskej databáze EURDEP.
Európska únia vyzvala tento týždeň Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu, aby strážila ukrajinské jadrové elektrárne, ktoré sa dostali pod kontrolou Ruska. Ruské sily obsadili jadrovú elektráreň v Záporoží, najväčšiu v Európe, a kontrolujú tiež černobyľské zariadenie na vyhoreté palivo a rádioaktívny odpad v blízkosti dnes už neexistujúcej elektrárne, kde v roku 1986 došlo k najhoršej jadrovej havárii na svete.
Ukrajinský prevádzkovateľ prenosových sústav Ukrenergo v stredu informoval, že bývalú jadrovú elektráreň v Černobyle úplne odpojili od dodávok elektrickej energie. MAAE Predtým oznámila, že prenos údajov z bezpečnostných monitorovacích systémov inštalovaných v bývalej jadrovej elektrárni v Černobyli nefunguje. Takisto vyjadrila znepokojenie o personál, ktorý v elektrárni pracuje.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.