Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V Bratislave sa začína rokovanie ministrov zdravotníctva krajín EÚ

Kategória: Spravodajstvo

V bratislavskej Redute sa dnes začína dvojdňové neformálne stretnutie ministrov zdravotníctva členských štátov Európskej únie (EÚ).

Bratislava 3. októbra (TASR) - V bratislavskej Redute sa dnes začína dvojdňové neformálne stretnutie ministrov zdravotníctva členských štátov Európskej únie (EÚ). Ide o ďalšiu z akcií v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Príchod delegácií sa očakáva po 11.30 h, následne ministrov čaká pracovný obed a prvé pracovné zasadnutie. Ďalšie dve budú v utorok 4. októbra.
      Rokovania povedie šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker. Zúčastní sa ich aj eurokomisár pre oblasť zdravia a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis. V oblasti zdravotníctva patria medzi priority slovenského predsedníctva tri oblasti, a to nedostupnosť liekov, neprenosné ochorenia a antimikrobiálna rezistencia.
      "Ide o nedostatok liekov súvisiaci s paralelným exportom, ale predovšetkým o nedostupnosť inovatívnych liekov a ich finančnú udržateľnosť. Druhá oblasť sú neprenosné ochorenia, ktoré sú významným rizikom pre Slovensko a vakcinácia. To znamená isté formy trendov v Európe, ktoré boli protivakcinačné a následne vakcinácia súvisí často s používaním antibiotík, a to je tretia téma antimikrobiálna rezistencia. Rezistencia antibiotík na mikróby je veľmi kritická už dnes, potrebujeme realizovať mnohé akčné plány, aby sme znížili neúčinnosť antibiotík," priblížil Drucker.
      Rokovať sa bude aj o problematike tuberkulózy v Európe, a to z hľadiska liečby, rezistencie voči viacerým liekom a očkovania. Cieľom tohto podujatia je diskusia o krokoch EÚ v oblasti skvalitňovania potravín, ako aj výmena a vyhodnotenie osvedčených postupov členských štátov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.