Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V rámci kampane proti rakovine budú organizátori šíriť osvetu o tejto chorobe

Kategória: Spravodajstvo

Aj počas 14. ročníka kampane Na kolesách proti rakovine budú jej organizátori - Nadácia Výskum rakoviny a občianske združenie Ars ante portas spolu s partnermi šíriť osvetu o výskume, prevencii, liečbe rakoviny a zdravom životnom štýle.

Bratislava 24. mája (TASR) - Aj počas 14. ročníka kampane Na kolesách proti rakovine budú jej organizátori - Nadácia Výskum rakoviny a občianske združenie Ars ante portas spolu s partnermi šíriť osvetu o výskume, prevencii, liečbe rakoviny a zdravom životnom štýle.
      Kampaň odštartovalo v nedeľu (22.5.) večer v Bratislave vystúpenie 70-členného speváckeho zboru Spievajúci kadeti z Texas A&M University v USA, ktoré malo u návštevníkov veľký ohlas. Súčasťou koncertu bola verejná zbierka v rámci kampane Na kolesách proti rakovine. Výťažok z nej je určený na zakúpenie Systému na produkciu ultračistej vody pre náročné kritické laboratórne aplikácie ako sú genomika, proteomika, molekulárna biológia a Identifikačného systému nádorových vzoriek a zariadení s využitím 1D a 2D kódov. Ďalšie zaujímavé podujatia kampane sa uskutočnia počas tohto týždňa v dňoch 25., 27. a 28. mája.
      V máji tohto roku sa Kampaň Na kolesách proti rakovine zapojila do medzinárodných pohybových aktivít (Move Week) a Svetového dňa výziev (World Challenge Day).
      V rámci Svetového dňa výziev sa už v stredu (25.5.) stretnú v priateľskej súťaži obyvatelia mestských častí Bratislava-Lamač a Bratislava-Vajnory. Úlohou organizátorov je zaregistrovať všetkých účastníkov, ktorí splnia podmienky aspoň 15-minútových športových aktivít na najrôznejších kolieskových zariadeniach ako sú bicykle, kolobežky, trojkolky, skejtbordy, odrážadlá, korčule a iné, prípadne aj ďalších športových aktivít. Najneskôr do 20.00 h majú zosumarizovať počet aktívnych účastníkov a výnos zbierky pre Nadáciu Výskum rakoviny.
      V zábavnom programe vystúpia napríklad bubnová show CAMPANA BATUCADA a slovenský Bocelli, nevidiaci spevák Maroš Bango v Lamači, či skupina KENNY a BRATRANCI, Igor Hraško a Podobenka, Roman Pomajbo vo Vajnoroch. Účinkovať budú aj žiaci miestnych škôl obidvoch mestských častí. Zvučku bratislavského podujatia zložil majster Igor Bázlik a zvukový majster Martin Činovský.
      Počas Týždňa v pohybe (Move Week) sa kampaň Na kolesách proti rakovine dostane aj do iných častí Bratislavy a do Dunajskej Lužnej.
      V piatok (27.5.) sa uskutoční mimoriadna štartovacia jazda sezóny Bratislava-inline. Od 20.00 h bude na oddychovej zóne medzi nákupným centrom Aupark a Sadom Janka Kráľa vystupovať Robo Šimko&Massriot a o 21.00 sa vydajú inlajnisti na jazdu po petržalskej trase. Aj tu sa bude konať zbierka pre Nadáciu Výskum rakoviny.  
      V sobotu (28.5.) v Dunajskej Lužnej odštartuje symbolická jazda proti rakovine v Parku Milana Rastislava Štefánika s cieľom na ihrisku Jama. Tam bude na účastníkov čakať bohatý interaktívny program v rámci Dňa rodiny. Vystúpi čerstvý jubilant Zdeno Sychra, dychová hudba Lužanka a folklórny súbor Prvosienka. Cieľom je vytvoriť novú tradíciu oslavy rodiny spolu s charitatívnym zámerom na podporu boja proti zákernej chorobe.
      Kampaň na Kolesách proti rakovine sa bude v ďalších mesiacoch realizovať aj na iných miestach - v Trenčianskych Stankovciach (25. júna), v Smoleniciach (21. augusta), v Michale nad Žitavou (27. augusta), v Hnúšti (2. septembra), v Považskom Chlmci (3. septembra), vo Východnej (10. septembra). Záverečné podujatie bude v Bratislave v druhej polovici septembra.
      Informácie poskytol Ján Juráš, manažér Nadácie Výskum rakoviny.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.