Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V Rooseveltovej nemocnici transplantovali už dvestú pečeň

Kategória: Spravodajstvo

Odborníci Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici transplantovali uplynulý mesiac už dvestú pečeň.

Banská Bystrica 2. marca (TASR) –  Ako TASR informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje, dvesto transplantácií v tomto prípade nie je len vyjadrením počtu, ale skrýva v sebe okrem excelentnej odbornosti, obrovskú súdržnosť a nasadenie vyše stovky zdravotníkov, bez ktorých by taký náročný medicínsky program nemal šancu na kontinuálne fungovanie.
      "Rok 2018 je okrúhlym, desiatym výročím, odkedy tento život zachraňujúci výkon môžu absolvovať pacienti na Slovensku. Program transplantácií pečene je jedným z úspešných príbehov slovenského zdravotníctva. Začal sa v roku 2008 v Rooseveltovej nemocnici a dodnes tu úspešne funguje ako v jedinej nemocnici na Slovensku," konštatovala Maťašeje.
      "Zdravotnícke zariadenie, ktoré je schopné poskytovať takúto zdravotnú starostlivosť, musí mať absolútne dokonale zvládnutú logistiku všetkých procesov a čo je dôležitejšie, obetavý personál, v mnohých prípadoch uprednostňujúci poslanie zdravotníka pred osobným životom i vlastnou rodinou," uviedla Miriam Lapuníková, generálna riaditeľka banskobystrickej nemocnice.
      Ako priblížila, keď dá transplantačný koordinátor vedieť, že majú darcu, rozbieha sa kolotoč a boj o čas. V tom istom čase, na tom istom mieste sa pri záchrane ľudského života stretáva práca hepatológa, nefrológa, kardiológa, intenzivistu, chirurga, hematológa, inštrumentárok, koordinátorov, laborantov v krvnej banke, laboratórnych diagnostikov, šoférov sanitiek, pilotov helikoptér, ale aj sanitárov a upratovačiek. Každý jeden z nich vie presne, čo má robiť a nikto z nich nesmie zlyhať.
      "Máloktorá liečba, dokáže tak radikálne zvrátiť zdravotný stav a umierajúceho človeka vrátiť do plnohodnotného života," zdôraznil František Hampl, vedúci programu a primár hepatopankreatobiliárnej chirurgie.
      "Transplantácia pečene je život zachraňujúci výkon a v priemere 80 až 90 percent pacientov prežíva minimálne päť rokov plnohodnotného života po zákroku. Závisí to od primárnej diagnózy, s akou je pacient indikovaný k výkonu," konštatoval Július Janek, transplantačný chirurg a primár oddelenia cievnej chirurgie.
      "Dvestá transplantácia pečene bola náročná a preverila schopnosti i výdrž všetkých členov transplantačného tímu našej nemocnice, ktorí ako jediní zastrešujú tento výkon pre celé Slovensko. Chcem povedať len jedno veľké ďakujem za ich excelentnú prácu. Áno, som hrdá, že robím pre Rooseveltovu nemocnicu, pretože u nás stále pracujú odhodlané a oduševnené tímy odborníkov," uzavrela Lapuníková.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.