Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V zdravotníckych školách má byť nový program pre premenovaných asistentov

Kategória: Spravodajstvo

Po premenovaní zdravotníckych asistentov na praktické sestry by mal pribudnúť aj nový rovnomenný študijný program v stredných zdravotníckych školách.

Bratislava 3. júla (TASR) –  O jeho zaradenie do osnov do konca augusta žiadajú ministerstvo zdravotníctva poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru, ktorí presadili aj premenovanie asistentov na sestry. Ministerstvo zdravotníctva už požiadalo rezort školstva o zaradenie nového odboru do odborov vzdelávania pre zdravotníctvo.
      Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek spolu so Slovenskou komorou medicínsko-technických pracovníkov považujú premenovanie zdravotníckeho asistenta na "praktickú sestru" a návrh na rozšírenie neexistujúceho študijného programu "praktická sestra" bez diskusie so zainteresovanými, ktorých sa to týka, za prejav arogancie moci a vrchol politickej absurdity. Neveria v úprimný úmysel politikov riešiť ich problémy.
      "Projekt 'praktická sestra' v Českej republike, z ktorej si naši politici zobrali príklad, doposiaľ nepriniesol želaný výsledok. Musím upozorniť na to, že v Českej republike pred prijatím zmeny systému vzdelávania prebiehala široká diskusia, čo sa však na Slovensku neudialo - odborníci v ošetrovateľstve nemali možnosť sa vyjadriť, resp. ich názory boli ignorované," povedal Patrik Moškurjak, viceprezident Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov.
      Sesterská komora nesúhlasí ani s návrhom ministerstva zdravotníctva, aby mohli chýbajúce sestry zastúpiť v nemocniciach či ambulanciách zdravotnícki asistenti. Celá "rošáda" je podľa prezidentky komory Ivety Lazorovej motivovaná tým, aby sa do systému dostala lacnejšia, menej vzdelaná pracovná sila, ktorá sa posúva na úroveň sestier.
      Pri premenovaní zdravotníckych asistentov na praktické sestry sa parlamentný výbor inšpiroval Českou republikou, kde už táto zmena platí. "Názov praktická sestra zodpovedá ich kompetenciám a zaradeniu. Cieľom premenovania je zlepšiť pre absolventov stredných zdravotníckych škôl ich spoločenské postavenie a tým zvýšiť záujem o toto povolanie," vysvetlil šéf parlamentného výboru Štefan Zelník (SNS).
      Ministerstvo zdravotníctva už podniklo kroky pre zabezpečenie nového študijného odboru a študijného plánu. "Vzhľadom na to, že v tomto prípade je potrebná súčinnosť ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ministerstvo zdravotníctva požiadalo ministerstvo školstva o zaradenie nového študijného odboru 'praktická sestra' do odborov vzdelávania pre zdravotníctvo," vysvetlil pre TASR komunikačný odbor rezortu zdravotníctva.
      Cieľom nového výnosu o materiálno–technickom zabezpečení a personálnych normatívoch ministerstva je stanoviť jasné pravidlá a kompetencie jednotlivých zdravotníckych pracovníkov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. "Ministerstvo zdravotníctva je pripravené na konštruktívnu diskusiu, stretnutia o tejto téme budú pokračovať," doplnil komunikačný odbor. Zdôraznil, že rezort "v žiadnom prípade nechce a nebude znižovať kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti".

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.