Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Vďaka novému prístroju dokážu odhaliť už prvé zmeny v tkanive prsníka

Kategória: Spravodajstvo

Mammacentrum sv. Agáty v Banskej Bystrici vykonalo v minulom roku viac ako 15.000 diagnostických vyšetrení.

Banská Bystrica 13. decembra (TASR) -  Len nedávno zakúpilo nový moderný mamograf, ktorý dokáže odhaliť už prvé zmeny v tkanive prsníka. Hoci sa povedomie o dôležitosti preventívnych prehliadok zvyšuje, stále však niektoré ženy prevenciu zanedbávajú, preto zariadenie vyzýva na prehliadky.
      "Neraz sa stáva, že k nám ženy prídu v terminálnom štádiu rakoviny prsníka. Buď majú strach z diagnózy, alebo si myslia, že nádor nejako zmizne. Na mamografické vyšetrenie tak prichádza len necelých 30 percent žien nad 40 rokov, ktoré by túto prehliadku mali pravidelne absolvovať. A hoci sa toto číslo rokmi zvyšuje, je stále veľmi, veľmi nízke," uviedla vedúca lekárka rádiologického oddelenia Mammacentra sv. Agáty v Banskej Bystrici Marcela Beerová.
      Jednou z pacientok zariadenia je aj Alena z Hornej Lehoty. V jej rodine sa karcinóm prsníka vyskytoval pomerne často a jej samej objavili nezhubný nález už keď mala 23 rokov. Odvtedy chodievala na preventívne prehliadky pravidelne. Ochorenie jej lekári potvrdili v minulom roku v rámci preventívnej prehliadky, ktorá odhalila malý útvar. Následná operácia potvrdila, že nález je síce malý, rukou nehmatateľný, ale značne zhubný. 
      "Mamograf dokáže odhaliť už prvé zmeny v tkanive prsníka, teda aj prvopočiatočné štádiá nádoru, ktoré si žena ešte nenahmatá sama a nemá pri nich ani žiadne zdravotné ťažkosti. Na začiatku sú totiž karcinómy nemé, preto je dôležitá prevencia. Mamografia je v tomto neprekonateľná, lebo vie zachytiť aj dvoj- či trojmilimetrové lézie," zdôraznila Beerová.
      Nový digitálny mamograf je podľa odborníkov jednotkou na trhu. Má výbornú rozlišovaciu schopnosť, robí ostrejšie snímky a dokáže byť tak oveľa presnejší ako klasický analógový mamograf. Keďže umožňuje trojrozmernú vizualizáciu prsných tkanivových štruktúr, lekári môžu odhaliť aj doposiaľ ťažko viditeľné ložiská. 
      "K pacientkam je zároveň šetrnejší. Vysiela nižšiu dávku žiarenia a vďaka špeciálnej technológii kompresných lopatiek, ktoré sa prispôsobujú prirodzenému tvaru tela, prsníky stláča jemnejšie a rovnomernejšie. Pri citlivých prsníkov tiež vieme využiť vložky na zníženie bolestivosti," vysvetlila Beerová s tým, že vďaka detailným snímkam je nízka aj potreba opakovania vyšetrenia. 
      Vyšetrenie mamografom trvá krátko, šesť až sedem minút. Prístroj snímkuje oba prsníky naraz a vytvára štyri základné výstupy. V prípade potreby lekár pacientku dodiagnostikuje pomocou sonografie, prípadne biopsie či špeciálnej vákuovej mamotómie. 
      Banskobystrické mamacentrum má okrem mamografu dva sonografy a denne na týchto pracoviskách vyšetrí 65 až 80 pacientok. Diagnostika je pritom komplexná a má nadväznosť na chirurgickú ambulanciu a onkologické pracovisko. Mammacentrum chce s pomocou mamografu v budúcnosti uskutočňovať aj tomosyntézu, t. j. takzvané hĺbkové skeny, čím sa zvyšuje kvalita diagnostiky až o 40 percent.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.