Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Viaceré nové medicínske technológie používajú Slováci medzi prvými v Európe

Kategória: Spravodajstvo

Moderné medicínske technológie pomáhajú zlepšovať životy aj slovenských pacientov. Niektoré novinky sme zaviedli medzi prvými v Európe

Bratislava 16. júna (TASR) - Moderné medicínske technológie pomáhajú zlepšovať životy aj slovenských pacientov. Niektoré novinky sme zaviedli medzi prvými v Európe. Ide napríklad o magnetickej rezonancii odolný neurostimulátor zabraňujúci vnímaniu bolesti chrbta, rovnako odolný kardiostimulátor či miniatúrne EKG schopné predvídať cievnu mozgovú príhodu. Najnovšiu inzulínovú pumpu majú slovenskí diabetici k dispozícii skôr ako tí v USA.
      "Ľuďom s diabetom 1. typu, a v prípade detí aj ich rodičom, prináša táto najnovšia generácia inzulínovej pumpy novú kvalitu života, väčší pocit pohodlia a istoty," hovorí predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka. Pumpa ako prvá na svete poskytuje nepretržitú ochranu pred hypoglykémiou a pomáha zlepšovať prognózu pacienta z pohľadu komplikácií cukrovky. "Medicína tak zaznamenáva ďalší pokrok, vďaka ktorému sme stále bližšie k vývoju umelého pankreasu," poukázal Martinka.
      Slovenskí pacienti majú k dispozícii aj miniatúrne EKG, ktoré dokáže predvídať mozgovú príhodu u pacientov s ochoreniami srdca. Implantuje sa ambulantne pacientovi priamo k srdcu a dlhodobo sleduje srdcový rytmus. Zariadenie dokáže odhaliť srdcovú arytmiu, objasniť stavy dovtedy nejasných záchvatov, straty vedomia alebo identifikovať arytmiu a predísť tak náhlej cievnej mozgovej príhode. Na rozdiel od minulosti nie je hrudník pacienta polepený elektródami s prepletajúcimi sa káblami.
      V ostatných dvoch rokoch sa medzi technologické novinky zaradili aj neurostimulátor pre pacientov s Parkinsonovou chorobou. Vysiela signály a elektródy zavedené do mozgu dokážu zmierniť jej prejavy. Pacienti môžu s takouto pomôckou vykonávať aj motoricky náročné veci ako hrať na klavír, znova športovať či maľovať obrazy. "Užívam omnoho menej liekov. Teším sa aj z tých najobyčajnejších vecí, ktoré si zdravý človek často ani neuvedomuje. Môžem sa o seba postarať úplne sám a nezaťažujem ostatných," priblížil Leonard z Bratislavy.
      Na dôležitosť tohto zdravotníckeho segmentu chce poukázať aktuálny Európsky týždeň medicínskych technológií MedTechWeek (13. – 17. jún). "Jedným z najdôležitejších rozhodnutí v zdravotnej starostlivosti je nákup výrobkov alebo služieb zo strany poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Výberom jedného výrobku alebo služby úradníci de facto ovplyvňujú zdravotnú starostlivosť priamo," poukázala Linda Bologna, výkonná riaditeľka SK-MED.
      Priemysel medicínskych technológií v Európe priamo zamestnáva vyše 575.000 ľudí v 25.000 firmách. Je to oblasť, v ktorej pribúda najviac patentov. Medicínske technológie v Európe predstavujú približne 7,5 percenta z celkových nákladov na zdravotnú starostlivosť. Obrat európskeho trhu zdravotníckej techniky sa odhaduje na zhruba 100 miliárd eur.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.