Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Viacerí oční lekári v rámci Svetového týždňa glaukómu vyšetria zrak zadarmo

Kategória: Spravodajstvo

Oční lekári vo viacerých slovenských mestách zmerajú záujemcom v rámci Svetového týždňa glaukómu vnútroočný tlak.

Bratislava 8. marca (TASR) –  Poukázali na to, že až polovica ľudí s diagnózou zeleného zákalu, teda glaukómu, o svojom ochorení nevie a diagnóza sa zistí v pokročilom, už nezvratnom štádiu ochorenia. Keďže zelený zákal je druhou najčastejšou príčinou straty zraku, chcú tak poukázať na dôležitosť prevencie.
      Ochorenie postihuje zrakový nerv a v pokročilom štádiu sa končí úplnou stratou zraku. „Pacient väčšinou spozoruje, že sa niečo deje, až keď príde o 40 percent zraku. Takéto poškodenie zraku je už, žiaľ, trvalé, je potrebné si uvedomiť, že včasná diagnostika a vhodná liečba dokážu ochorenie výrazne spomaliť,“ uviedla lekárka a prezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti Erika Vodrážková, podľa ktorej zelený zákal predstavuje závažný, nielen medicínsky, ale aj sociálno-ekonomický problém vyspelých krajín sveta.
      Rizikovou skupinou sú jedinci nad 40 rokov so systémovými cievnymi chorobami, akými sú nízky krvný tlak, migréna či Raynaudov syndróm, ale aj tí, u ktorých sa v rodine glaukóm vyskytuje. Odborníci preto zdôrazňujú, že včasná diagnostika a správna liečba môžu progresiu ochorenia výrazne spomaliť a v konečnom dôsledku aj zachrániť zrak.
      Projekt bezplatného merania vnútroočného tlaku v rámci Svetového týždňa glaukómu odborne zastrešuje Slovenská glaukómová spoločnosť. Svetový týždeň glaukómu sa začína v nedeľu a potrvá do 14. marca.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.