Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Vianočné prípravy sú často stresujúce, netreba sa sústrediť na dokonalosť

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 19. decembra (TASR) - Vianočné prípravy sú často zdrojom stresu namiesto pokoja. Je lepšie nesústrediť sa na dokonalosť a nelipnúť na ideáloch. Odporúča to občianske združenie IPčko, ktoré zároveň prináša viaceré odporúčania, ako sviatky prežiť v psychickej pohode.

"Obdobie Vianoc je mimoriadne náročné po všetkých stránkach a finančnú nevynímajúc. Informácie, ktoré na nás vysielajú z obchodných reťazcov, reklám a médií vytvárajú tlak na konzum a ilúziu o tom, ako by mali vyzerať dokonalé Vianoce a že všetko, čo sa odlišuje od tejto predstavy, nie je dostatočné, čo vyvoláva obrovský tlak, frustráciu, stres a tlačí nás do extrémneho míňania financií a materializmu," skonštatoval psychológ a riaditeľ IPčka Marek Madro.
        Odporúča preto neupínať sa na ideál dokonalých Vianoc. "Máme tendenciu dosahovať ideály alebo sa o ne aspoň snažiť. Nie všetko musí byť dokonalé a je to úplne normálne, nemusíte mať päť druhov koláčov a dokonalo prestreté a všetko upratané. Nie každý musí byť vianočne naladený. Neupínať sa na ideál prináša úľavu a aj pocit slobody," vysvetlil pre TASR psychológ. Pripomína tiež, že nejde o súťaž a namiesto porovnávania sa je lepšie vzájomne sa oceniť a pochváliť.
        Podotkol, že nie pre všetkých je obdobie Vianoc radostné a nie každý má Vianoce rád. "Oslavujte sviatky v súlade so sebou, doprajte si to, čo potrebujete. Tieto dni by mali byť aj o čase so sebou," odporučil Madro. Radí napríklad venovať čas aktivitám a veciam, na ktoré bežne čas nie je.
        Odporúča tiež, aby v prípade negatívnych pocitov ľudia nezostávali osamote. "Hovorte o svojich pocitoch, buďte k sebe láskaví a buďte v kontakte s ľuďmi, s ktorými chcete. Vyhľadajte pomoc, ak máte pocit, že je toho veľa a necítite sa OK," uviedol odborník.
        Rodinám odporúča spraviť si spoločný plán, s kým a ako budú tráviť voľný čas, kedy urobia výzdobu, nakúpia, napečú. Radí tiež neriešiť počas sviatkov polarizujúce témy, ktoré môžu byť zdrojom konfliktov. Všeobecne radí dopriať si dostatok spánku a oddychu, zdravú stravu a nezabúdať na pohyb. "Nemusí ísť o hodinové návštevy 'fitka'. Choďte sa prejsť, zacvičte si jogu, doprajte svojmu telu pohyb, ktorý vám pomôže nabudiť sa," vysvetlil Madro.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.