Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Vo fakultnej nemocnici zaznamenali za desať rokov 17 utajených pôrodov

Kategória: Spravodajstvo

Pre ženy, ktoré sú z rôznych dôvodov nútené tajiť svoje tehotenstvo, je podľa lekárov z gynekologicko-pôrodníckeho a novorodeneckého oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline najlepšou alternatívou utajený pôrod v nemocnici.

Žilina 17. februára (TASR) – Pre ženy, ktoré sú z rôznych dôvodov nútené tajiť svoje tehotenstvo, je podľa lekárov z gynekologicko-pôrodníckeho a novorodeneckého oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline najlepšou alternatívou utajený pôrod v nemocnici.
      "Takýto pôrod prebehne v nemocnici, štandardne je postarané o matku a novorodenca. Je zabezpečená potrebná zdravotná starostlivosť a žena neriskuje pôrod v inom prostredí, kde nemusí byť zabezpečená adekvátna zdravotná starostlivosť. Pôrod môže vyžadovať intervenciu lekára, a to v domácnosti nevieme zabezpečiť," povedal primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice Róbert Ficek.
      Pôrod v domácom prostredí prináša riziká, ktoré môžu ohroziť i život novorodenca. "Matka dokáže dieťa porodiť, je to fyziologický proces, ale určite nebude mať ani vedomosti a ani sily, aby sa adekvátne postarala o bábätko. Stáva sa, že rodička nevie, že má podviazať pupočník a dieťa vystavuje riziku vykrvácania. Môže sa stať, že bábätko bude vyžadovať úkony na podporu dýchania a činnosti srdiečka," dodala primárka novorodeneckého oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice Katarína Jackuliaková.
      Podľa hovorkyne FNsP v Žiline Viery Jurčiovej zaznamenali za posledných desať rokov 17 takýchto pôrodov. "V prípade utajeného pôrodu vypíše rodička v nemocnici žiadosť. V nemocnici je následne vedená osobitná dokumentácia a pokiaľ matka svoju žiadosť o utajenie identity neodvolá do šiestich týždňov od pôrodu, dokumentácia sa zapečatí a odošle na ministerstvo zdravotníctva," uviedla Jurčiová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.