Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Vyhlásenie SLK k výpovediam pediatrov

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Slovenská lekárska komora Zdroj: SLK

Slovenská lekárska komora už od júla 2022 upozorňuje na alarmujúcu situáciu v ambulantných pohotovostných službách. Po zodpovednom zvážení všetkých okolností SLK zaujala súhlasné stanovisko k návrhu na skrátenie ordinačných hodín pre detské APS a redukcii počtu prevádzkových bodov. Racionálne zhodnotenie hovorí, že je lepšie zachovať dostupnosť služby, ako riskovať jej úplné zrušenie.  

Žiaľ, politici si opäť neuvedomili vážnosť problému, situáciu podcenili, návrh neschválili.  Stovky pediatrov sú vo výpovednej lehote. Slovenská lekárska komora plne chápe rozhodnutie týchto lekárov - mnohí sú už v dôchodkovom veku a doslova nevládzu. Na druhej strane chápeme rozhorčenie rodičov malých pacientov. Zároveň však žiadame zamyslenie nad tým, kam chodili rodičia doteraz medzi 22.00 a 7.30 hod.? Predvolebnými rukojemníkmi politikov sa stali tak pediatri, ako aj rodičia.

V tejto súvislosti upozorňujeme aj na to, že podobná situácia je aj v APS pre dospelých, ktorú takisto treba riešiť.  

Opäť preto apelujeme na politikov, aby napriek krátkosti času do skončenia ich mandátu urobili všetko preto, aby situáciu vyriešili a prijali navrhované riešenia. Zatiaľ nikto nevie, kto bude musieť ako víťaz volieb riešiť množstvo zatvorených detských ambulancií. Je viac ako isté, že bez pediatrov z ambulancií lekári v nemocniciach situáciu zvládnu iba ťažko. Podporia nemocniční pediatri svojich kolegov v ambulanciách?

 

Prezídium Slovenskej lekárskej komory


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.