Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Zdravotné sestry sa vzdelávali v oblasti právnych a bioetických otázok

Kategória: Spravodajstvo

Zlepšiť právne povedomie sestier a pôrodných asistentiek pri ich práci, ako aj zvýšiť prestíž tohto povolania v spoločnosti bolo cieľom projektu, ktorý v priebehu roka 2014 realizovalo občianske združenie Komora pre medicínske právo – Medius.

Košice 8. decembra (TASR) – Zlepšiť právne povedomie sestier a pôrodných asistentiek pri ich práci, ako aj zvýšiť prestíž tohto povolania v spoločnosti bolo cieľom projektu, ktorý v priebehu roka 2014 realizovalo občianske združenie Komora pre medicínske právo – Medius. Do projektu sa zapojilo 15 slovenských nemocníc, pričom približne 1200 sestier a pôrodných asistentiek absolvovalo vzdelávanie v oblasti práva, bioetiky a psychológie. 
      Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Ivety Lazorovej má podobné vzdelávanie význam, pretože zdravotnícky personál je v praxi často konfrontovaný so situáciami týkajúcimi sa práva, na ktoré nebol v rámci výučby na povolanie pripravený. "Sestry budú mať takto viac vedomostí z oblasti biomedicínskeho práva, etiky, možno aj psychológie, budú sebavedomejšie pri kontakte s pacientom, budú vedieť, kde sú hranice ich možností a kompetencií. Tak si myslím, že aj pacient to bude cítiť v komunikácii so sestrou," uviedla dnes pre TASR pri hodnotení projektu. 
      O rozšírenie svojich vedomostí mali zdravotné sestry v nemocniciach v Košiciach – Šaci, Žiline, Poprade a sieti nemocníc Svet zdravia, značný záujem. Na prezenčnom vzdelávaní sa zúčastnilo 560 sestier a pôrodných asistentiek, ďalších vyše 620 absolvovalo e-learningové kurzy. Školenia sa týkali napríklad určenia a rozsahu ich kompetencií, informovaného súhlasu, povinnej mlčanlivosti, poskytovania údajov zo zdravotnej dokumentácie či právnej zodpovednosti. "Vzdelávanie bolo obohatené o prednášky odborníkov z odboru bioetiky a psychológie, ktorí priblížili zásady komunikácie s pacientmi či rady, ako predchádzať vyhoreniu v tejto náročnej profesii," uviedol garant projektu s názvom Poďakuj sestre Ján Ivo Bero. Poskytovaná bola aj bezplatná právna poradňa.
      Súčasťou projektu bola možnosť pacientov cez webstránku podakujsestre.sk vyjadriť vďaku konkrétnej sestre a pôrodnej asistentke za konkrétnu situáciu alebo jej prístup. "Zaznamenali sme vyše 360 poďakovaní sestrám a pôrodným asistentkám," konštatoval Bero. 
      Prezidentku SKSaPA odozva verejnosti príjemne prekvapila. "Musím povedať, že naša spoločnosť je skôr nastavená na to, ako sa sťažovať," poznamenala Lazorová.
      Rozpočet na projekt bol zhruba 26.000 eur, základný grant poskytla spoločnosť Johnson&Johnson. Komora pre medicínske právo – Medius bude aj naďalej podporovať myšlienku projektu, ktorá má podľa Bera hlboký spoločenský význam.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.