Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Zlaté stužky sprevádzajú celodenný program ku dňu detskej rakoviny

Kategória: Spravodajstvo

Nosením symbolu kampane zlatej stužky, darcovstvom krvi či prispením do verejnej zbierky majú ľudia možnosť počas piatku podporiť Medzinárodný deň detskej rakoviny, ktorý každoročne pripadá na 15. februára.

Banská Bystrica 15. februára (TASR) –  Pri tejto príležitosti pripravilo občianske združenie (OZ) Svetielko nádeje so svojimi partnermi celodennú akciu v Europa SC v Banskej Bystrici.
      "Už od rána je k dispozícii mobilný odber krvi a návštevníci môžu darovať tú najdôležitejšiu tekutinu pre úspešnú liečbu rakoviny. Viac o živote rodín detí s týmto ochorením sa dozvedia z komixovej edukačnej výstavy Cesta, na ktorej pomáhame. Popoludní potešia malých návštevníkov tvorivé dielničky i maľovanie na tvár a dospelých zasa umelecké pásmo študentov Akadémie umení, rozhovory so zaujímavými hosťami a vystúpenie fenomenálneho gitaristu Davida Bíleka," priblížila Vanda Prandorfyová z OZ Svetielko nádeje.
      V piatkový večer sa budova Europy vysvieti dozlata na znak zapojenia sa do kampane a o 18.00 h bude v kostole Ducha Svätého na sídlisku Podlavice obetovaná svätá omša za deti liečiace sa na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou.
      Podľa Prandorfyovej práve detská onkológia v Banskej Bystrici má najväčšiu tradíciu na Slovensku. Úspešnosť liečby na klinike dosahuje úroveň podobných kliník vyspelých západoeurópskych krajín a je na úrovni vyše 80 percent vyliečených pacientov.
      "Rozhodli sme sa zapojiť do tejto medzinárodnej kampane, aby sme verejnosti priblížili, ako sa žije rodinám, ktoré majú doma detského onkologického pacienta, aké ťažké životné obdobie to pre nich znamená. Ale tiež chceme kampaňou nabúravať nevhodný strach z rakoviny a ukázať, že vďaka modernej medicíne a kvalitnému personálu vieme pomôcť a väčšina našich pacientov sa vylieči," konštatoval Pavel Bician, predseda OZ Svetielko nádeje a primár kliniky.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.