Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Zmluvy Dôvere vypovedali aj lekári zastúpení SLK

Kategória: Spravodajstvo

Zmluvy súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera vypovedali ďalší lekári. Slovenská lekárska komora (SLK) podala za svojich mandantov dnes výpovede s trojmesačnou výpovednou dobou.

Bratislava 26. mája (TASR) – Zmluvy súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera vypovedali ďalší lekári. Slovenská lekárska komora (SLK) podala za svojich mandantov dnes výpovede s trojmesačnou výpovednou dobou. Zastupuje asi 1900 ambulantných lekárov. Od Dôvery chcú viac peňazí, žiadajú zvýšenie platieb o 20 až 30 percent.
      Prezident SLK Marian Kollár pred niekoľkými dňami pre TASR potvrdil, že aj lekári z komory uvažovali o vypovedaní zmluvy poisťovni, tak ako to urobilo občianske združenie Zdravita. To združuje asi 2500 ambulancií súkromných lekárov, na jeho čele stojí Ladislav Pásztor. Zdravita však podala výpovede samostatne, čo SLK prekvapilo. Komora teraz avizuje, že chce s ňou rokovať a dohnúť spoločný postup. 
      SLK podobne ako Zdravita žiada od poisťovne navýšenie platieb pre zrušenie viacerých poplatkov v zdravotníctve. Tie mohli vyberať ambulancie do začiatku apríla, kedy nadobudla účinnosť novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti.
      Dôvera ešte v piatok (22.5.) avizovala, že vyvíja maximálne úsilie na dosiahnutie férovej dohody s poskytovateľmi ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Zároveň poukazuje, že obe stavovské organizácie nepodložili svoje požiadavky žiadnym konkrétnym výpočtom. "Veríme v dohodu s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Budeme sa snažiť podpísať nové dodatky k zmluvám ešte pred vypršaním platných zmlúv," povedal PR manažér poisťovne Branislav Cehlárik.
      Zástupcovia ambulantných lekárov podľa jeho slov opakovane odmietli ponuku Dôvery. "A to aj napriek tomu, že na posledných rokovaniach Dôvera upravila svoju ponuku na 20– až 30-percentné navýšenie úhrad v horizonte troch nadchádzajúcich rokov. Navyše, Dôvera poskytla garanciu krytia výpadku zo zrušených poplatkov, ak sa na základe výpočtov od poskytovateľov preukáže, že výnosy z poplatkov boli podľa účtovných výkazov vyššie ako ponúknuté zvýšenie," zhrnul Cehlárik.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.