Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Znamienka netreba podceňovať, život môže zachrániť prevencia

Kategória: Spravodajstvo

Malígny melanóm patrí pre rýchle metastázovanie k najnebezpečnejším nádorom.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Malígny melanóm patrí pre rýchle metastázovanie k najnebezpečnejším nádorom. Tak ako aj pri iných onkologických ochoreniach, aj v tomto prípade je pre úspešnú liečbu dôležitá včasná diagnostika. Lepšej informovanosti chce pomôcť Európsky deň melanómu, do ktorého sa v máji zapoja aj slovenskí lekári. Akcia sa na Slovensku bude konať už po 13. raz.
      "Nádorové kožné choroby predstavujú závažné ohrozenie zdravia a života pacientov, ale ich včasné rozpoznanie a liečba významne znižujú riziko ich následkov. Dermatologické vyšetrenie umožní odhaliť včasné štádiá nádorov a zabezpečiť zodpovedajúci liečebný postup, ktorý podstatne zníži pravdepodobnosť závažného poškodenia zdravia pacienta," hovorí prezident Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti Dušan Buchvald.
      Spoločnosť, združujúca slovenských kožných lekárov, sa preto od 16. do 27. mája pripája k preventívnej kampani Európskeho dňa melanómu. "Vyzývame všetkých obyvateľov Slovenska, aby venovali pozornosť svojim 'materským' pigmentovým znamienkam a iným zmenám na svojej koži a včas navštívili svojho kožného lekára, ktorý zabezpečí vyšetrenie a prípadnú zodpovedajúcu liečbu. Veríme, že spoločným úsilím sa nám podarí znížiť výskyt závažných následkov zhubných nádorov kože," skonštatoval Buchvald.
      Medzi najčastejšie sa vyskytujúce zhubné druhy kožných nádorov patria bazalióm, spinocelulárny karcinóm a malígny melanóm, pričom práve ten patrí medzi najzhubnejšie nádory vôbec. Ide o zhubný nádor z pigmentových buniek, ktoré obsahujú melanín. Zvyčajne sa vyskytuje na koži, ale môže sa objaviť aj na slizniciach či v oku. Vznik melanómu zapríčiňuje zhubná zmena štruktúry a množenia pigmentových buniek, ktorá najčastejšie postihuje ľudí so svetlou pokožkou i vlasmi.
      Za príčiny vzniku rakoviny kože sa pokladá nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom, opaľovanie v soláriách, vplyv elektromagnetického či rádioaktívneho žiarenia, ale aj nezdravý životný štýl. Najviac ohrození sú ľudia so svetlou pokožkou, tí, čo majú výskyt melanómu v rodine či veľké množstvo znamienok na koži. Včasná diagnostika spolu s liečbou umožňujú znižovať riziko a počet úmrtí na toto ochorenie. Prevencia melanómu spočíva najmä v pravidelných dermatologických prehliadkach. Lekára treba tiež vyhľadať v prípade zmien na znamienkach.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.