Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Zvýšenie minimálnej mzdy by bolo pre ambulancie likvidačné, upozorňuje ASL SR

Kategória: Spravodajstvo

Zvýšenie minimálnej mzdy na 635 eur, ktoré navrhujú odborári, by bolo pre ambulancie lekárov likvidačné.

Bratislava 18. júna (TASR) - Zvýšenie minimálnej mzdy na 635 eur, ktoré navrhujú odborári, by bolo pre ambulancie lekárov likvidačné. Tvrdí to prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth. Stredné a malé nemocnice by preto potrebovali navyše 20 miliónov eur, upozorňuje zase prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.
      V súvislosti s minuloročným historicky najvyšším navýšením minimálnej mzdy a jej koeficientov, legislatívnym navýšením platov iných zdravotných pracovníkov, zvýšením miezd lekárov a nedávno schválenými príplatkami za prácu v sobotu, nedeľu a sviatok vznikli nemocniciam výrazné výpadky v rozpočte.
      ANS preto opätovne žiada dofinancovať systém, aby vykryla vzniknutý výpadok v rozpočte. "Dofinancovanie rezortu zdravotníctva vnímame ako krok nevyhnutný pre riadne fungovanie rezortu zdravotníctva, zabezpečenie poskytovania a zachovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti," povedal Petko. Poznamenal, že nemocnice nie sú proti zvyšovaniu platov, ale nie sú výrobný sektor a zvyšovanie miezd musí preto dofinancovať štát.
      "Bijeme na poplach, ambulantný sektor totiž kolabuje. Nie sú to len varovania, dnes už cítime reálny dopad nepriaznivej situácie. Naprieč celým Slovenskom dochádza k zániku ambulancií kolegov, ktorí odchádzajú do dôchodku a o prevzatie ich ambulancií nie je záujem," uviedol Šóth na margo aktuálnej situácie. V niektorých regiónoch je podľa jeho slov situácia kritická.
      Minimálna mzda v budúcom roku by mala dosiahnuť 635 eur, čo predstavuje zvýšenie 32,3 %. Navrhuje to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR, ktorá túto sumu odôvodňuje pozitívnym vývojom ekonomiky, ale aj očakávaným nárastom cien, najmä potravín. Svoj návrh zaslala KOZ sociálnym partnerom.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.