Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Zvýšenie životného minima od 1. júla ovplyvní aj dôchodkové dávky

Kategória: Spravodajstvo

Zvýšenie životného minima od 1. júla tohto roka na 214,83 eura mesačne bude mať vplyv aj na dôchodkové dávky na Slovensku a ovplyvní i niektoré rozhodovacie činnosti Sociálnej poisťovne (SP).

Bratislava 10. júna (TASR) - Novej výške životného minima musí SP prispôsobiť exekučné zrážky z dôchodkovej dávky. "SP bude od júla 2020 väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyšší dôchodok. Spôsobí to zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať a ktoré predstavuje 100 % životného minima," priblížil hovorca SP Peter Višváder. Do 30. júna 2020 predstavuje životné minimum pre fyzickú osobu 210,20 eura mesačne. Základná výška pre dôchodcu ako povinného je 100 % životného minima, teda 210,20 eura mesačne. Po zmene životného minima od 1. júla 2020 to bude viac, a to 214,83 eura mesačne. "Základ pre každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, je 50 % životného minima a od 1. júla 2020 sa suma zvýši na 107,41 eura mesačne. Osobitne je stanovené základné minimum, ktoré musí dôchodcovi zostať vtedy, ak je zrážka z dôchodku výživným na maloleté dieťa," priblížil Višváder.
      Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. "Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa z nej nevykonávajú zrážky z dôchodku. O samotnej exekúcii a vykonávaní zrážok z dôchodkovej dávky nerozhoduje Sociálna poisťovňa, ale príslušný exekútor," upozornil Višváder.
      Po zmene životného minima od 1. júla 2020 vykoná Sociálna poisťovňa zrážky z dôchodku prvýkrát podľa uvedených pravidiel vo výplatnom termíne v auguste 2020, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré budú za júl 2020 zrazené navyše. O zmene výšky exekučnej zrážky budú dôchodcovia písomne informovaní.
      Zvýšenie životného minima ovplyvní aj predčasný starobný dôchodok. Jednou z viacerých podmienok vzniku nároku naň je to, že výška predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, presahuje 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, alebo ak si poistenec sporil v druhom dôchodkovom  pilieri, súčet predčasného starobného dôchodku z prvého piliera a predčasného starobného dôchodku z druhého piliera je vyšší ako 1,2-násobok životného minima. Od 1. júla 2020 nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od 257,80 eura mesačne, do 30. júna 2020 je to 252,30 eura.
      Zmena výšky životného minima bude mať s účinnosťou od 1. januára 2021 pozitívny vplyv aj na výšku garantovaného minimálneho dôchodku. Hranice minimálneho dôchodku v kalendárnom roku totiž určuje vždy výška životného minima platná v druhom polroku predchádzajúceho roka.  Najnižšia hranica minimálneho dôchodku, za 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia, sa zvýši zo súčasných 334,30 eura mesačne na 360,40 eura mesačne. Súčet dôchodkových príjmov poistenca, ktorý má aspoň 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia, teda od 1. januára 2021 nebude nižší ako 360,40 eura mesačne.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.