Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Aj firmy na Slovensku bojujú proti stresu na pracovisku

Kategória: Spravodajstvo

Stále viac firiem na Slovensku investuje do zdravia svojich zamestnancov.

Bratislava 9. februára (TASR) - Stále viac firiem na Slovensku investuje do zdravia svojich zamestnancov. Medzi zdravými benefitmi dominujú podmienky v práci ako pitný režim, nastaviteľné stoličky, zdravotné prehliadky a motivovanie k pohybu napríklad budovaním parkovísk pre bicykle. Novinkou sú boj proti stresu a tzv. relax zóny, kde sa zamestnanci môžu v pracovnom čase odreagovať. Vyplýva to z výsledkov 5. ročníka súťaže Zdravá firma roka organizovanou Union zdravotnou poisťovňou.
      Podľa prieskumu Európskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci až štvrtina zamestnancov pociťuje stres v práci počas celého dňa. Boj proti stresu má vo firmách na Slovensku rôzne podoby. Ide napríklad o relax zóny s kreslami, knižnicou a hrami, terasy a vonkajšie priestory upravené na oddych či flexibilný pracovný čas. "Rovnováha vedie ľudí k optimálnym výkonom, pozitívne ovplyvňuje správanie a zvyšuje koncentráciu, kreativitu aj spoluprácu v tíme. Z mojich skúseností vyplýva, že už desaťminútová zmena prostredia stačí na to, aby človeka doslova naštartovala," povedala pracovná psychologička Eva Klimová.
      Zo štruktúry benefitov, ktoré firmy prihlasujú do súťaže Zdravá firma roka, vyplýva, že prístup firiem k benefitom sa za posledných päť rokov výrazne zmenil. Kým v roku 2010 slúžili benefity ako nefinančná odmena, dnes si firmy uvedomujú zodpovednosť za zdravie zamestnancov a investujú do ich zdravého životného štýlu a uchovania zdravia. To potvrdzujú aj výsledky aktuálneho ročníka, keď napríklad väčšina prihlásených firiem venuje pozornosť ergonómii a analyzuje chorobnosť na pracovisku.
      „Medzi najčastejšie zdravé benefity sa dostali aj Dni zdravia s meraniami vitálnych funkcií a osvetou k zdravému životnému štýlu a prevencii. Organizuje ich sedem z desiatich firiem s ponukou zdravých benefitov. Aj keď Dni zdravia, ktoré vo firmách pomáhame organizovať, nenahradia prevenciu u lekára ako zásadný krok pri udržovaní zdravia, dokážu upozorniť na riziká,“ priblížil Pavol Chovan z Union zdravotnej poisťovne.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.