Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Ako si chrániť mozog a spoznať jeho ochorenie

Kategória: Spravodajstvo

Základným a zväčša prvým príznakom Alzheimerovej choroby je porucha pamäti.

Bratislava 12. marca (TASR) - Základným a zväčša prvým príznakom Alzheimerovej choroby je porucha pamäti. Neskôr začnú byť postihnuté reč a úsudok. Prevenciou je podľa Márie Čunderlíkovej zo Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti precvičovanie mozgu, zdravá strava, sociálny kontakt a cvičenie.
      "Čím viac sme mentálne aktívni a trénujeme svoj mozog, tým bohatšiu sieť spojení medzi neurónmi vytvárame a zároveň si vytvárate kognitívnu rezervu, ktorá v prípade ochorenia mozgu zabezpečí, že sa prejaví neskôr," vysvetľuje Čunderlíková.
      Odporúča aj stravu bohatú na omega 3 mastné kyseliny. "Dbajte na zdravie svojho srdca, ciev a na zníženie tlaku a cholesterolu," radí odborníčka. Dôležité je podľa nej aj stretávanie sa s priateľmi a pozitívny prístup.
      Treba si dať pozor na varovné príznaky. "Pamäťové poruchy sa prejavujú ľahkou stratou schopnosti, spomenúť si na nedávne udalosti. Neskôr sa k nim pridružia zmeny osobnosti a pokles kognitívnych funkcií," hovorí Čunderlíková.
      Všímať si podľa nej treba aj zmeny osobnosti. Chorý môže byť apatický, stráca záujem o okolie a iných. Často trpí depresiami a poruchami spánku.
      "V strednej fáze ochorenia človek prestáva chápať nové informácie, nezriedka sa stratí, a to i v známom prostredí," pokračuje odborníčka. "Neskôr sa pridajú zmeny v správaní i úplná časopriestorová dezorientácia."
      "V pokročilom štádiu Alzheimerovej choroby pacient prestáva chodiť, vykonávať bežné činnosti, môže mať problémy s inkontinenciou. Ľudia s týmto ochorením žijú po jeho diagnostikovaní od dvoch do dvadsať rokov, v priemere najčastejšie od osem do desať rokov," uzatvára Čunderlíková.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.