Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ANS potrebuje na platy a sociálny balíček milióny, rokuje s poisťovňami

Kategória: Spravodajstvo

Malé a stredné nemocnice potrebujú na platy a dopady sociálneho balíčka milióny eur.

Bratislava 21. marca (TASR) - Od zdravotných poisťovní preto žiadajú väčšie platby a opäť s nimi majú naplánované rokovania, ktoré sú pre nemocnice dôležité.
      Tie upozorňujú, že tento rok treba počítať s vyššími nákladmi na platy a odvody, a to pre vyššiu minimálnu mzdu, svoje urobia i opatrenia zo sociálneho balíčka. "Ak sa nemocnice nedofinancujú, hrozí prepúšťanie či zmeny úväzkov zamestnancov," uvádza Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje vyše 70 neštátnych zdravotníckych zariadení.
      Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) už nemocniciam potvrdila pripravenosť kompenzovať dopady sociálneho balíčka. "V nasledujúcom období sa obe strany sústredia na špecifikáciu dopadov sociálnych opatrení a následne sa upresní výška kompenzácie," povedala hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková. Štátna poisťovňa sa s predstaviteľmi ANS stretla v utorok (20.3.).
      Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera má s ANS takisto dohodnutý ďalší termín rokovaní. "Tento týždeň sme sa dohodli na ďalšom stretnutí, ktorého predmetom bude navýšenie úhrad od prvého mája už s ohľadom na dopady sociálneho balíčka," dodal PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Union zdravotná poisťovňa sa má s predstaviteľmi ANS stretnúť v apríli.
      Minimálna mzda sa tento rok zvýšila na 480 eur. Okrem toho sa od mája zvyšujú príplatky za nočnú a sviatočnú prácu a zavedú sa príplatky za prácu v sobotu a nedeľu.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.