Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ANS sa nedohodla so zdravotnými poisťovňami, chce dofinancovanie zdravotníctva

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

 Bratislava 3. februára (TASR) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa ani po dvoch dňoch rokovania nedohodla so zdravotnými poisťovňami. Cieľom rokovaní bolo po prijatom rozpočte na rok 2022 vyrokovať zároveň nové dodatky, ktoré majú pokrývať zvýšené náklady na zákonom stanovenú valorizáciu miezd a krytie mzdových nárokov,  zvýšené osobné náklady vyplývajúce zo zákonníka práce a zvýšené náklady spojené s rastom energií či inflácie. Informoval o tom riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík.

  "Musíme, žiaľ, konštatovať, že aj po dlhých a konštruktívnych rokovaniach k dohode o dodatkoch nedošlo, keďže všetky zmienené zdravotné poisťovne deklarovali, že prijatý štátny rozpočet tieto oprávnené nároky nemocníc nepokrýva," skonštatovala ANS.
      V praxi nedostatok financií ohrozí podľa asociácie poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Obáva sa, že to môže spôsobiť problémy s udržaním a motiváciou zdravotníckeho personálu a vyplácaním miezd zdravotného personálu. "V tejto súvislosti preto vyzývame Ministerstvo financií (MF) SR, aby v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR urýchlene hľadali spôsob, ako tieto náklady pokryť," uviedla ANS.
      MF by malo podľa asociácie použiť rezervu a prostriedky, ktoré má k dispozícií a o ktoré bol znížený rozpočet na zdravotníctvo na konci minulého roka.
      ANS zároveň požiadala šéfa zdravotníckych odborov Antona Szalaya o zvolanie odvetvovej tripartity na MZ. "O stretnutie sme požiadali štátneho tajomníka MF Marcela Klimeka," dodala ANS.
      Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) má aktuálne štandardný zmluvný vzťah so všetkými nemocnicami. "Nové zmluvné podmienky a ďalšie témy budú predmetom nasledujúcich rokovaní," uviedla pre TASR hovorkyňa poisťovne Eva Peterová.
      V skorú dohodu verí aj zdravotná poisťovňa Dôvera. Zástupcom ANS ponúkla na rokovaní zvýšenie platieb na krytie mzdových nárokov v súlade so schváleným rozpočtom verejnej správy na rok 2022. "Okrem toho sme im ponúkli možnosť ďalšieho zvýšenia platieb v závislosti od uvoľnenia rezervy, ktorá je zahrnutá v spomínanom štátnom rozpočte v kapitole pre zdravotníctvo. Zástupcovia ANS toto zvýšenie odmietli, považujú ho za nedostatočné. Pokračujeme v rokovaniach," skonštatoval PR manažér poisťovne Branislav Cehlárik.
      Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR uviedlo, že do zmluvných vzťahov medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami nevstupuje a je na nich, aké zmluvné podmienky si vyrokujú. "Zároveň robí všetko pre to, aby v systéme bolo toľko peňazí, koľko reálne potrebuje. Rezort v prípade potreby vždy rokuje s príslušnými rezortmi a spoločne sa hľadá riešenie," skonštatovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.  


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.