Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ANS sa s odborármi dohodla na znení kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa

Kategória: Spravodajstvo

Zdravotnícke, lekárske, sesterské odbory sa spolu s neštátnymi nemocnicami združené pod Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS) dohodli na znení kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa.

Bratislava 10. júna (TASR) - Zdravotnícke, lekárske, sesterské odbory sa spolu s neštátnymi nemocnicami združené pod Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS) dohodli na znení kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa.
      Od začiatku tohto júna do konca roka 2017 garantuje základnú zložku mzdy nezdravotníckym zamestnancom, ktorá je najmenej o dve percentá vyššia, ako je minimálny mzdový nárok vyplývajúci z ustanovení Zákonníka práce. TASR o tom dnes v stanovisku informovali predstavitelia ANS.
      Kolektívnu zmluvu podpísali dotknuté strany ôsmeho júna. ANS označila rokovania o nej za náročné, pretože v systéme zdravotníctva podľa nej chýbajú peniaze a treba ho dofinancovať. Nemocniciam tento rok vznikli náklady napríklad pre tohtoročné zvýšenie miezd zdravotníkov a lekárov či zvýšenie minimálnej mzdy. V systéme chýba podľa ANS asi 95 miliónov eur.
      Koľko peňazí pôjde tento rok dodatočne do zdravotníctva, by sa mohlo ukázať onedlho, povedal nedávno minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Ministerstvo zdravotníctva o tom momentálne rokuje s Ministerstvom financií (MF) SR. Drucker už avizoval, že do systému má ambíciu dostať čo najviac peňazí. Konkrétny zatiaľ nechcel byť.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.