Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Cholesterol – tichý zabijak, zvýšená hladina ktorého rapídne zvyšuje riziko infarktu alebo mozgovej mŕtvice

Kategória: Spravodajstvo

Cholesterol je tuková látka, ktorá tvorí ochranný obal všetkých buniek v tele.

Bratislava 15. marca (TASR-OTS) -  Podieľa sa na tvorbe viacerých hormónov, žlčových kyselín a vitamínu D. Približne dve tretiny cholesterolu si vytvorí váš organizmus sám v pečeni, len zvyšok dodávate stravou. Základnou funkciou cholesterolu je to, že pomáha telu uzdravovať sa, regenerovať a opravovať to, čo je poškodené. Cholesterol taktiež pomáha pamäti a je potrebný pre neurologické funkcie.
      „Dobrý“ cholesterol, takzvaný HDL, pomáha udržiavať cholesterol mimo tepien a prináša ho späť do pečene, kde je recyklovaný a znovu použitý tam, kde ho telo potrebuje. V pečeni je produkovaná väčšina cholesterolu. Táto zložka je zároveň schopná aj odstraňovať pláty z tepien, čo je prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Naopak, „zlý“ LDL cholesterol cirkuluje v krvi a môže spôsobovať zanášanie tepien, následkom čoho sa zužujú a strácajú flexibilitu. Vzniká v dôsledku dlhodobých nesprávnych stravovacích návykov, nadváhy, nedostatku fyzickej aktivity alebo fajčenia. LDL cholesterol sa ukladá v stene tepien a upcháva ich, čím vzniká ateroskleróza. Dôsledkom je potom mozgová porážka a srdcový infarkt. No a práve preto je vysoká hladina cholesterolu mimoriadne nebezpečná.
      Pri preventívnych prehliadkach u dospelých je podľa zákona nárok na vyšetrenie cholesterolu len v 18. roku a potom až v 40. roku života. Problémom však je, že ak sa aj jeho hladina v krvi v priebehu rokov postupne zvyšuje, nemusíte pociťovať žiadne zdravotné ťažkosti. „Union zdravotná poisťovňa preto ako jediná zdravotná poisťovňa svojim poistencom v rámci benefitu uhrádza vyšetrenie cholesterolu pri každej preventívnej prehliadke. Takto je možné akúkoľvek prípadnú zmenu zachytiť vo včasnom štádiu, a tak majú naši poistenci možnosť aktívne sa začať liečiť a starať sa o svoje zdravie. Keďže na kardiovaskulárne ochorenia zomiera ročne viac ľudí ako na rakovinu, odporúčame našim poistencom si hladinu cholesterolu pravidelne sledovať,“ povedala členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne, Elena Májeková. Hladinu cholesterolu v krvi si môžeme pozitívne ovplyvniť aj sami. Aj keď si väčšinu cholesterolu organizmus vyrába sám, časť sa prijíma v strave. „Vyváženou stravou teda môžete jeho hladinu v organizme ovplyvňovať. Pri zvýšenej hladine cholesterolu by sa mala obmedziť konzumácia nasýtených, teda živočíšnych tukov, ktoré sa nachádzajú v mäsových výrobkoch, v niektorých mliečnych produktoch, ale aj v napríklad v palmovom oleji,“ uviedla Miroslava Jurčáková, špecialistka vývoja programov zdravia Union zdravotnej poisťovne. 
      Živočíšne tuky treba nahradiť nenasýtenými, teda rastlinnými tukmi (olivový, ľanový olej), obmedziť konzumáciu vyprážaných jedál a potravín s obsahom stužených tukov a zvýšiť príjem vlákniny v potrave (celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, strukoviny). Základným krokom k optimalizácii hladiny cholesterolu je však znížiť prísun cukrov, hlavne tých jednoduchých, a potravín s vysokým glykemickým indexom (sladkostí, sladených nápojov, pečiva, cestovín, múky, bielej ryže a podobne). „Hladinu cholesterolu v krvi priaznivo ovplyvňuje aj konzumácia ľanových alebo sezamových semienok a orechov, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny. Dôležitý je aj dostatok pohybu, lebo svaly používajú tuky ako okamžité palivo a taktiež spaľujú cukry,“ doplnila Miroslava Jurčáková.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.