Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Chorých u lekárov ubudlo, chrípkové prázdniny malo 15 materských škôl

Kategória: Spravodajstvo

Chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) vrátane chrípky tento týždeň ubudlo. Lekári nahlásili 43.820 prípadov ARO.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) vrátane chrípky tento týždeň ubudlo. Lekári nahlásili 43.820 prípadov ARO. Chorobnosť tak klesla o 7,4 percenta.
      Ako ďalej informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas, najviac chorých bolo v Nitrianskom, najmenej v Prešovskom kraji. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov. Chrípkové prázdniny boli v 15 materských školách a dvoch základných.
      Chrípku a jej podobné ochorenia lekári diagnostikovali u 3977 ľudí, čo predstavuje 9,1 percenta z celkového počtu ARO. Chorobnosť tak klesla o 11,6 percenta. Tento týždeň bol zaznamenaný aj jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI).
      Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Očkovanie preplácajú všetky zdravotné poisťovne.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.