Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Čierny kašeľ je hlavnou témou 1. Konzultačného dňa NRC v B. Bystrici

Kategória: Spravodajstvo

V priestoroch Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici sa dnes koná vôbec prvý Konzultačný deň národných referenčných centier (NRC), na ktorom svoje výsledky odprezentujú tri NRC, a to pre toxoplazmózu, pneumokokové nákazy a čierny kašeľ (pertussis a parapertussis).

Banská Bystrica 26. novembra (TASR) – V priestoroch Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici sa dnes koná vôbec prvý Konzultačný deň národných referenčných centier (NRC), na ktorom svoje výsledky odprezentujú tri NRC, a to pre toxoplazmózu, pneumokokové nákazy a čierny kašeľ (pertussis a parapertussis).
      NRC sú zriadené pri banskobystrickom RÚVZ a prezentácie i prednášky na tému epidemiologickej situácie v SR, laboratórnej diagnostiky a interpretácie výsledkov vyšetrení NRC si vypočuje vyše 70 odborníkov z radov epidemiológov, mikrobiológov, ako aj lekárov prvého kontaktu pre deti a mládež z celého Slovenska.
      "Veľkú pozornosť budeme venovať aktívnej diskusii a riešeniu problémov pri diagnostike a interpretácii výsledkov vyšetrení. Nosnou témou Konzultačného dňa je pertussis, ktorá je vysoko aktuálna, najmä vzhľadom na neustále stúpajúcu incidenciu tohto ochorenia v rámci EÚ a vo svete, Slovensko nevynímajúc. Pertussis patrí medzi ochorenia preventabilné očkovaním. Na Slovensku je vakcinácia proti pertussis súčasťou Národného imunizačného programu od roku 1959. V roku 2006 sa pôvodne používala celulárna vakcína nahradená acelulárnou vakcínou a v roku 2010 bolo schválené opätovné preočkovanie v 13. roku života," uviedla za organizátorov vedúca NRC pre pertussis a parapertussis Lucia Maďarová.
      Na podujatí sa má hovoriť aj o invazívnych pneumokokových ochoreniach, ktoré sú aktuálnou témou vzhľadom na celoplošnú vakcináciu. Očkovanie proti pneumokokom je na Slovensku súčasťou Národného imunizačného programu od roku 2009.
      Pri RÚVZ Banská Bystrica je zriadených celkovo osem NRC a jedno špecializované pracovisko pre vírusové hepatitídy.
      NRC pre pertussis a parapertussis bolo zriadené rozhodnutím ministerstva zdravotníctva od roku 1994 s pôsobnosťou pre územie SR. Ako vysvetlili jeho pracovníci, zabezpečujú predovšetkým základnú a nadstavbovú diagnostiku B. pertussis a B. parapertussis - konfirmačné vyšetrenia pre iné laboratóriá, ale vykonávajú aj metodickú a expertíznu činnosť ako konzultácie, školenia, stáže, zhromažďujú informácie, sledujú epidemiologickú situáciu a tiež najnovšie trendy v problematike. NRC je začlenené do medzinárodnej spolupráce.
      NRC pre toxoplazmózu zriadilo ministerstvo zdravotníctva v roku 1997 a NRC pre pneumokokové nákazy v roku 2011.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.