Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

COVID-19: Pandemická komisia navrhuje sprísnenie opatrení

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Ministerstvo zdravotníctva SR

Pandemická komisia navrhne Ústrednému krízovému štábu SR zaradenie Českej republiky medzi rizikové krajiny (tzv. červené) a zaradenie Rakúska a Maďarska medzi krajiny s nepriaznivou prognózou (tzv. oranžové). Zároveň navrhuje uzatvorenie hraníc s Ukrajinou a trojica krajín – Švédsko, Bulharsko a Kanada by sa mala dostať medzi menej rizikové krajiny.  Informoval o tom dňa 11. septembra 2020 po rokovaní Pandemickej komisie minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zdôraznil, že z hľadiska šírenia ochorenia COVID-19 vstup do každej susednej krajiny prináša riziko. Pandemická komisia, ktorá navrhuje viaceré sprísnenia, požiadala ministra vnútra o zvolanie ústredného krízového štábu na pondelok 14. septembra 2020.

Žiaci druhého stupňa základných škôl a študenti stredných škôl budú nosiť rúška minimálne do konca septembra. „Situácia vôbec nie je stabilizovaná, naopak nám rastie počet pozitívnych prípadov,“ zdôraznil minister zdravotníctva. Rúška sú vysoko odporúčané aj na prvom stupni základných škôl.

Na Slovensku sa na tzv. červený semafor dostali všetky okresy Bratislavy, Nitra, Tvrdošín, Michalovce a Stará Ľubovňa. Oranžové sú okresy Pezinok, Senec, Malacky, Liptovský Mikuláš, Šaľa, Nové Zámky, Považská Bystrica, Púchov, Prešov, Sabinov, Trenčín a Vranov nad Topľou. V oranžových a červených okresoch pandemická komisia odporúča zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti a taktiež neodporúča rodinné oslavy. Odborníci v týchto regiónoch odporúčajú očkovanie na chrípku a pneumokoky.

„Koronavírus sa nám šíri o to intenzívnejšie, čím sme v sociálnych kontaktoch aktívnejší,“ upozornil minister zdravotníctva. Konzílium odborníkov definovalo rizikové aktivity, ktoré sú zodpovedné za najväčšie šírenie ochorenia. Ide o návštevy diskoték, barov, nočných klubov, svadieb, firemných večierkov, konferencií, či športových sústredení.

Pandemická komisia vlády SR navrhuje od 16.9.2020 zákaz usporadúvania hromadných podujatí v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach (hoteloch), s výnimkou svadieb a karov. Sprísňujú sa aj podmienky pre športové kempy. Opatrenia a odporúčania pre bohoslužby budú podľa regionálnej miery rizika.

Od 1.10.2020 komisia odporúča opatrenia ešte sprísniť päťnásobne. Čo sa týka svadieb, obmedzuje sa počet osôb na 30. V tzv. zelených okresoch sa na exteriérových podujatiach bude môcť zúčastniť maximálne 200 osôb, na interiérových najviac 100 osôb. V oranžových a červených okresoch v exteriéroch najviac 100 ľudí a v interiéroch maximálne 50 osôb. V Bratislave by tieto opatrenia mali platiť čo najskôr, rozhodne o tom regionálny hygienik.

Pandemická komisia spresnila zoznam rizikových regiónov:

  • Rakúsko: Viedeň, Tirolsko, Vorarlberg
  • Česko: Praha, Stredočeský kraj, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj,Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Kralovehradecký kraj, Liberecký kraj,Pardubický kraj, Plzenský kraj
  • Maďarsko: Budapešť, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest
  • Poľsko: Malopoľské vojvodstvo
  • Slovensko: Bratislavský kraj

Zároveň navrhuje rozšírenie rizikových regiónov o tieto oblasti:

  • Bulharsko: Blagoevgrad, Dobrich, Smolyan
  • Taliansko: Campania, Liguria, Sardínia, Trento
  • Spojené kráľovstvo

-     Anglicko: North East, North West, West Midlands, Yorkshire and the Humber

-     Severné Írsko

-     Škótsko: Greater Glasgow And Clyde

-     Wales: Aneurin Bevan, Cwm Taf

  • Írsko: Dublin, Mid-West
  • Švédsko: Hallands Lan
  • Dánsko: Hovedstaden
  • Estónsko:  Ida-Viru Maakond, Võru Maakond
  • Litva: Tauragės Apskritis

Pozn.: Aktuálna situácia v okresoch na Slovensku (k 10.9.2020)

Zdroj: https://www.health.gov.sk/Clanok?covid-19-11-09-2020-pandemicka-komisia-opatrenia

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.