Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Deň bielej palice pripomenie vodičom, aby brali ohľad na nevidiacich

Kategória: Spravodajstvo

Svetový deň bielej palice v utorok (15. 10.) pripomenie vodičom v 50 mestách na celkovo 55 priechodoch pre chodcov, ako sa správať k nevidiacim.

Bratislava 11. októbra (TASR) –  Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) bude zisťovať, ako vodiči reagujú na to, keď dá nevidiaci bielou palicou signál, že chce prejsť cez vozovku.
      Pri príležitosti Svetového dňa bielej palice organizuje ÚNSS v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru SR desiaty ročník dopravno-preventívnej akcie. Zameriavajú sa najmä na zvýšenie bezpečnosti tých účastníkov cestnej premávky, ktorí sa pohybujú s bielou palicou.
      "Policajný zbor sa pri plnení svojich úloh sústreďuje aj na ochranu života a zdravia účastníkov cestnej premávky. Zvláštnu pozornosť venujeme tým najzraniteľnejším skupinám, kam nepochybne patria aj nevidiaci a slabozrakí chodci, a to nielen zvýšeným dohľadom výkonu služby," povedal vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky a dopravných nehôd odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Tomáš Vrábel.
      Spolu s mestskou políciou si bude ÚNSS všímať nedostatočne označené výkopy, autá či reklamné pútače umiestnené napríklad na umelých vodiacich líniách, varovných či signálnych pásoch, ktoré nevidiacim a slabozrakým pomáhajú orientovať sa po verejných priestranstvách. "Sme radi, že aj v tomto roku sa môžeme zapojiť do tejto preventívnej akcie," doplnil Ivan Lechner, zástupca náčelníka Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy.
      Zoznam spolupracujúcich miest, konkrétnych priechodov pre chodcov a čas konania sa akcie sú k dispozícii na www.unss.sk v sekcii Novinky.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.