Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Deň bielej palice upozorní vodičov na bezpečnosť zrakovo postihnutých ľudí

Kategória: Spravodajstvo

Zámerom Dňa bielej palice je zvyšovať povedomie vodičov motorových vozidiel o funkcii a význame tejto pomôcky pre zrakovo hendikepovaných ľudí, a tým aj ich lepšiu bezpečnosť, ako i samotných vodičov.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Zámerom Dňa bielej palice je zvyšovať povedomie vodičov motorových vozidiel o funkcii a význame tejto pomôcky pre zrakovo hendikepovaných ľudí, a tým aj ich lepšiu bezpečnosť, ako i samotných vodičov. 

      Šiesty ročník tejto dopravno-osvetovej akcie sa pri príležitosti Svetového dňa bielej palice na Slovensku uskutoční vo štvrtok 15. októbra od 8. do 12. hodiny na 60 priechodoch v 51 mestách. Pripravila ho Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru SR.
      "Biela palica je pre nás prostriedok v orientácii na verejných priestranstvách. Je to náš predĺžený hmat i označenie pre verejnosť, aby nás evidovala. Palica zvyšuje našu samostatnosť. Veľkým problémom začínajú byť tiché autá a električky, keď na priechodoch ich nepočujeme," na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave pripomenul predseda ÚNSS a používateľ bielej palice Branislav Mamojka.
      Podľa riaditeľa odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru SR Jána Ignatáka je táto akcia prospešná, aby vodiči boli viac pozornejší. Preto sa policajti na nej podieľajú a kontrolujú ich disciplínu pri dávaní prednosti na priechodoch. 
      "Za deväť mesiacov evidujeme 43 percent dopravných nehôd s účasťou chodcov a za rovnaké vlaňajšie obdobie to bolo 42 percent. Z toho každý tretí človek bol zrazený na priechode, kde majú chodci prednosť. Čiže je to vina vodičov," konštatoval Ignaták. Zároveň pripomenul, že najmä mimo priechodov by chodci nemali zabúdať na reflexné prvky. 
      Biela palica v rukách hendikepovaných je na priechodoch znamením, že vodič musí zastaviť. "Niekedy dlho čakám, kým prejdú autá. Ako ma jedna pani zrazila autom, tak už viac rešpektujem dopravu. Chodím aj do Ružomberka a Liptovského Mikuláša, ale väčšinou s niekým. Tam však nie je doprava taká agresívna, áut je menej ako v Bratislave, kde je to viac akčné," povedal pre TASR klient ÚNSS Pavol Kéri, ktorý z Petržalky cestuje po hlavnom meste MHD. 
      Deň bielej palice bol vyhlásený v roku 1964 na zasadaní Svetovej rady pre blaho slepcov v New Yorku a je podporovaný Svetovou úniou nevidiacich (WBU). Hlavným dôvodom bola potreba upozorniť na problémy zrakovo postihnutých a propagovať ich potreby a úspechy na celom svete. Bielu palicu zaviedla Francúzska Peguilly d'Herbemont a je základnou a najdôležitejšou pomôckou pri mobilite nevidiacich a zároveň slúži na ich označenie pri pohybe na verejných komunikáciách.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.