Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Deti končia cez leto často na urgente aj pre úrazy na trampolíne

Kategória: Spravodajstvo

Urgentný príjem v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) zažíva cez prázdniny nával.

Bratislava 9. júla (TASR) - Urgentný príjem v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) zažíva cez prázdniny nával. V porovnaní so školským rokom ošetria asi dvojnásobok detí. Návštevnosť lekárom stúpla v nedávnom čase najmä počas nočných služieb.
      "Len počas tej poslednej sme ošetrili 80 detí, bežne ide o 40 až 50," povedala v stredu (8.7.) pre TASR hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická. Večerný nárast pacientov si vysvetľuje predovšetkým tropickými teplotami z posledných dní.
      Na oddelení lekári najčastejšie ošetrujú poštípanie hmyzom, alergie zo siníc, akútne infekty horných dýchacích ciest či potravinové alergie. Deti majú často problémy aj s vracaním či hnačkami.
      Lekári v tomto období častejšie ošetrujú aj úrazy. "Ide najmä o pády z bicykla, preliezačiek a múrikov, pri ktorých si deti porania hlavu a horné končatiny," podotkla Kamenická. Časté zlomeniny spôsobujú deťom aj trampolíny, hlavne tým v predškolskom veku. Na urgent chodia rodičia aj s deťmi s drobnými poraneniami z kúpalísk. "Lekári napríklad ošetrili aj tupé poranenie brucha po kopnutí koňom," uviedla hovorkyňa.
      V detskej nemocnici nezaznamenali pre nedávne horúčavy zvýšený výskyt úpalov či kolapsov. "Bežne počas roka ošetria lekári zhruba päť detí týždenne s kolapsovými stavmi, v týchto horúčavách je to týždenne päť až šesť pacientov, takže nárast nie je vysoký," dodala.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.