Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Dlh v zdravotníctve vzrástol na takmer 550 miliónov eur

Kategória: Spravodajstvo

Dlh v zdravotníctve vzrástol medziročne o takmer 120 miliónov eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu minulého roka 549,87 milióna eur.

Bratislava 11. mája (TASR) - Dlh v zdravotníctve vzrástol medziročne o takmer 120 miliónov eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu minulého roka 549,87 milióna eur. Najvyššie ich majú štátne nemocnice, čo ministerstvo zdravotníctva zdôvodňuje tým, že sa v nich poskytuje najväčší rozsah finančne náročných výkonov. Problém s platením faktúr však mali aj ostatné zdravotnícke zariadenia. Vyplýva to z informácie rezortu, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.
      Dlhy 13 fakultných a univerzitných nemocníc vlani narástli o 111 miliónov eur na 442,41 milióna eur, čo je o vyše 40 miliónov viac ako rok predtým. Nový dlh netvorili vlani iba dve, a to nitrianska fakultná nemocnica a detská fakultná nemocnica v Košiciach. Štátne zariadenia dlžia najčastejšie za lieky a špeciálny zdravotnícky materiál, často tiež riadne neplatia zdravotné a sociálne odvody za zamestnancov.
      "Za hlavné dôvody neustáleho rastu zadlženosti možno považovať pokračujúce generovanie prevádzkových strát v nemocniciach... Situáciu komplikuje vysoký podiel a nárast osobných nákladov v pomere k výnosom od poisťovní a významný podiel nákladov na lieky a zdravotnícky materiál na celkových nákladoch zdravotníckych zariadení," konštatuje ministerstvo. 
      So záväzkami po lehote splatnosti majú problémy aj zariadenia v pôsobnosti ministerstiev vnútra a obrany (23,64 mil. eur), ako aj tie delimitované na obce a vyššie územné celky a transformované na neziskové organizácie (83,65 mil. eur). "Pokračujúce generovanie prevádzkových strát v nemocniciach negatívne ovplyvňuje verejné financie v súčasnosti a aj v strednodobom výhľade predstavuje objektívne významné riziká pre verejné financie," upozorňuje rezort zdravotníctva.
      Pod nárast dlhov sa podpisujú najmä vyššie platy zdravotníkov i európska smernica, podľa ktorej nemôže splatnosť faktúr presiahnuť 60 dní. "Všeobecným problémom je fakt, že náklady nemocníc nie sú v dostatočnej miere pokryté výnosmi od zdravotných poisťovní... Nemocnice tiež čelia skrytému dlhu vo forme nevyhovujúcej infraštruktúry, keďže investície do tejto oblasti sú z dlhodobého hľadiska poddimenzované," poukázalo ministerstvo. Hovorí preto o potrebe dofinancovania. Minister Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) už potvrdil, že oddlžovať by chcel. Išlo by tak už o štvrté oddlžovanie v histórii SR. Na jeho potrebu už poukázali riaditelia viacerých štátnych nemocníc.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.