Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Dodávatelia zdravotníckych pomôcok sa pre oddlžovanie obrátili na ÚS SR

Kategória: Spravodajstvo

Dodávatelia zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu združení v asociácii SK+MED sa pre koncepciu oddlženia slovenských nemocníc obrátili tento týždeň so sťažnosťou na Ústavný súd (ÚS).

Bratislava 1. februára (TASR) -  Plán oddlžovania dlhodobo kritizujú a odmietali ho. Prvé kolo oddlžovania má prebehnúť v prvom štvrťroku.
      Dodávatelia v sťažnosti namietajú porušenie základných práv a slobôd garantovaných ústavou. Koncepcia je podľa nich priamou diskrimináciou veriteľov, porušením základného práva vlastniť majetok, zásahom do práva na podnikanie a porušením Charty základných práv Európskej únie. Dodávatelia okrem toho žalujú ministerstvo zdravotníctva na bratislavskom Krajskom súde pre nezákonnosť jeho konania.
      Práve dodávateľom dlhujú nemocnice najviac peňazí. Tí koncepciu oddlženia nemocníc označili za diskriminačnú. Dlhodobo upozorňovali, že vláda nezohľadnila žiadne ich pripomienky. Prekážalo im napríklad, že účasť veriteľov na oddlžení je podmienená vzdaním sa úrokov z omeškania a zmluvných pokút a požaduje od dodávateľov nárok na zľavu z istiny. Avizujú, že za takýchto podmienok sa na oddlžení nezúčastnia.
      Ministerstvo zdravotníctva, ktoré oddlžovanie pripravilo, argumentovalo, že považuje koncepciu oddlžovania za správnu a korektnú, založenú na princípoch rovnakého prístupu a zaobchádzania pre všetkých, dobrovoľnosti a transparentnosti.
      Štát chce nemocnice oddlžovať dvoma formami - takzvanou dohodou o fixnom diskonte a elektronickou aukciou, bude hľadieť na dlhy vzniknuté do konca roka 2016. Tento proces chce rozdeliť na viacero kôl. Celkovo na oddlženie pôjde najviac 585 miliónov eur, to bude dobrovoľné a nemocnice sa musia zaviazať k splneniu viacerých podmienok - napríklad plnením ozdravného plánu.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.