Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Inštitúcie Únie sa dohodli na ročnom predĺžení platnosti covidpasov

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Euractiv.sk; TASR

Platnosť certifikátu EÚ o ochorení COVID-19 mala skončiť v júni. Vzhľadom na to, že epidemická situácia v EÚ sa môže rýchlo zmeniť, europarlament a Rada EÚ sa dohodli uznávanie covidpasov predĺžiť o ďalší rok.

Európska komisia v utorok (14. júna) privítala predbežnú politickú dohodu, ktorú dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu a francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ o predĺžení platnosti digitálneho certifikátu EÚ o ochorení COVID-19 (tzv. covidpas) o jeden rok.

Vyjednávači oboch strán zohľadnili pôvodný návrh eurokomisie o rok predĺžiť platnosť covidpasov. Toto predĺženie umožní ich držiteľom aj naďalej používať tento dokument na cestovanie po celej EÚ, a to aj po uplynutí platnosti nariadenia, ktorým je 30. jún 2022.

Covidpas v súčasnosti získavajú obyvatelia EÚ, ktorí boli zaočkovaní, negatívne otestovaní alebo sa z ochorenia COVID-19 vyliečili. Platnosť covidpasu je pri zaočkovaní deväť mesiacov od podania poslednej dávky, teda 270 dní.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders v tejto súvislosti povedal, že od začiatku pandémie ochorenia COVID-19 sa situácia neustále vyvíja a rovnako sa vyvíjajú aj nástroje, ktoré zavádza EÚ.

„S viac ako 1,8 miliardami vydaných certifikátov sú jasné dve veci: epidemiologická situácia sa môže rýchlo zmeniť a certifikát EÚ je kľúčovým nástrojom, ktorý nám pomáha prekonať meniace sa vlny pandémie,” opísal situáciu v správe pre médiá.

Komisár pripomenul, že eurokomisia sa zaviazala k návratu k neobmedzenému voľnému pohybu po Európe a víta rozhodnutie niektorých členských štátov eurobloku zrušiť všetky cestovné obmedzenia vrátane predloženia covidpasov.

„Táto dohoda nám pomôže aj naďalej uľahčovať bezplatné a bezpečné cestovanie, ak by nárast počtu infekcií vyžadoval, aby členské štáty dočasne znovu zaviedli cestovné obmedzenia,” vysvetlil Reynders.

Európsky parlament a Rada EÚ sa v utorok zároveň dohodli na zavedení niektorých dodatočných zmien systému digitálnych certifikátov o covide, aby bol systém pre občanov ešte dostupnejší.

Členské štáty budú môcť napríklad vydávať osvedčenia aj účastníkom klinických skúšok a budú uznávať ďalšie typy rýchlych antigénových testov.

Európsky parlament a Rada EÚ musia ešte politickú dohodu potvrdiť hlasovaním v pléne europarlamentu a súhlasom väčšiny krajín na jednom zo zasadnutí Rady ministrov.

Do 31. decembra 2022 zverejní Európska komisia správu o digitálnych covidpasoch, ku ktorej môže byť priložený návrh na skrátenie obdobia uplatňovania tohto nariadenia s prihliadnutím na najnovší vývoj epidemiologickej situácie.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.