Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Jasnejší koncept oddlženia nemocníc by mohol byť známy do konca augusta

Kategória: Spravodajstvo

Jasnejší koncept oddlžovania nemocníc by mohol byť podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) známy do konca tohto augusta.

Bratislava 12. júla (TASR) - Jasnejší koncept oddlžovania nemocníc by mohol byť podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) známy do konca tohto augusta. Zatiaľ bližšie nešpecifikoval, o akú čiastku by zariadenia mohli byť oddlžené. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli v zdravotníctve ku koncu minulého roka takmer 550 miliónov eur. Najviac ich majú štátne nemocnice.
      "Stále o tom prebieha diskusia v pracovných tímoch ministerstva zdravotníctva a financií," povedal Drucker. Jednorazové oddlženie nič nevyrieši, myslí si minister. "Lebo nasledujúci deň zase sa môže stať, že záväzky z lehoty splatnosti sa dostanú do kategórie záväzkov po lehote splatnosti z pohľadu poskytovateľov," poznamenal. Štát hľadá podľa neho kombináciu toho, ako nejakú časť jednorazovo oddlžiť, časť by chcel zabezpečiť priebežným dofinancovaním cez nejaké granty, projekty či transformačné projekty.
      Drucker už dávnejšie povedal, že je niekoľko alternatív, ako nemocniciam pomôcť. Pozor si však treba dať na to, aby nešlo o nedovolenú štátnu pomoc. Štát chce dohliadať na to, aby zariadenia po oddlžení opäť nekumulovali veľké nevyplatené peňažné záväzky. Racionalizácia nemocníc či optimalizácia siete by podľa ministra mohli byť možnosti, ako sa ďalej nezadlžovať. Drucker vie, že optimalizácia siete je pre verejnosť citlivou témou. V súčasnosti ale nezodpovedá dnešným potrebám, myslí si. "Treba ju preto dôsledne pripraviť z hľadiska geografie, bezpečnosti pacienta, dôležitá je komunikácia s regiónmi," vysvetlil nedávno. Vie si predstaviť transformáciu niektorých oddelení. Podľa neho chýbajú na Slovensku napríklad chronické doliečovacie lôžka.
      Nemocnice sa v minulosti oddlžovali trikrát. Prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) prostredníctvom spoločnosti Veriteľ. Na tento účel sa vtedy využilo asi 664 miliónov eur. Oddlžoval aj prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD), nemocniciam poskytol 130,2 milióna eur, ktoré mali pôvodne vrátiť, dlh im však odpustili. Ďalšie oddlžovanie bolo v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Nemocnice vtedy dostali na zmazanie dlhov viac ako 300 miliónov eur. Oddlžovanie malo byť pôvodne spojené s transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti, tá sa nakoniec zastavila.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.