Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Krízové plány by mali mať najmä stredné a väčšie prevádzky

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 23. septembra (TASR) - Vypracovanie a aktualizácia krízových plánov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa odporúča u všetkých zamestnávateľov. "Dôraz sa kladie najmä na stredné a väčšie prevádzky s vyšším počtom zamestnancov a prevádzky, v ktorých pracujú zamestnanci na zmeny, potravinárske prevádzky, zdravotnícke zariadenia a podobne," priblížil pre TASR Marek Eliáš z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ozrejmil, že prevádzkový poriadok neobsahuje konkrétne opatrenia pre konkrétnu krízovú, napríklad epidemiologickú situáciu. "Preto pre efektívne zabezpečenie týchto opatrení, ich adresnú vykonateľnosť, kontrolu účinnosti a tiež informovanie zamestnancov je logickým vyústením vypracovať konkrétny plán opatrení v konkrétnom podniku," uviedol Eliáš. Môže ísť o krízový plán, pandemický plán, hygienicko-epidemiologický režim či protiepidemické opatrenia.

Zamestnávatelia podľa jeho slov v prípade záujmu bežne konzultujú obsah protiepidemických krízových plánov najmä s pracovnými zdravotnými službami, prípadne s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva. Podoba konkrétneho krízového plánu závisí podľa jeho slov od individuálnych podmienok konkrétneho podniku, prevádzky, pracoviska.

Krízové plány sa odporúčajú, ale povinné nie sú. "Sú však dôležitou praktickou a adresnou aplikáciou organizačných a riadiacich postupov so zapracovaním príslušných opatrení, vydaných ÚVZ SR, na konkrétnom pracovisku," ozrejmil. Keďže plán nie je povinný, jeho vypracovanie sa pri výkone štátneho zdravotného dozoru nekontroluje a prípadné pokuty sa neudeľujú. Postupovať podľa vnútorných plánov na krízový manažment sa však musí v prípade mimoriadnej situácie ako požiar, povodne či havária.

Treba však zdôrazniť, že samotné opatrenia pri ohrození verejného zdravia vzťahujúce sa na prevádzky a pracoviská, priebežne vydávané ÚVZ SR v súvislosti s mimoriadnou epidemiologickou situáciou v súvislosti s ochorením COVID-19, sú povinné a ich dodržiavanie sa kontroluje," zhrnul Eliáš.

Zdroj: TASR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.