Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Kurz endoskopickej chirurgie nosa vo FNsP už absolvovalo 100 lekárov

Kategória: Spravodajstvo

Prehĺbiť poznatky o anatómii prínosových dutín, zoznámiť sa s prístrojovou a inštrumentačnou technikou a praktickými ukážkami operačnej techniky bolo cieľom kurzu endoskopickej chirurgie nosa a prínosových dutín vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline.

Žilina 21. októbra (TASR) - Prehĺbiť poznatky o anatómii prínosových dutín, zoznámiť sa s prístrojovou a inštrumentačnou technikou a praktickými ukážkami operačnej techniky bolo cieľom kurzu endoskopickej chirurgie nosa a prínosových dutín vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Kurz sa 38. raz uskutočnil v Otorinolaryngologickom (ORL) centre JAS, ktoré je aj školiacim miestom pre ORL lekárov. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.
      Kurz je podľa nej určený predovšetkým pre OLR lekárov, najmä začiatočníkov a operačné sestry. "Jeho doménou je, že sme sa nezamerali na demonštračné kurzy, kde lekári - špecialisti operujú a školiaci sa pozerajú na prenos z operačnej sály. My sme si zvolili taktiku, ktorá je potrebná pre prax. Školiaci urobia prvé kroky v endoskopických operáciách prínosových dutín pod našim dozorom priamou účasťou pri operačných výkonoch," vysvetlil vedúci lekár ORL centra JAS Pavol Lukášek.
      Hovorkyňa žilinskej fakultnej nemocnice doplnila, že trojdňový kurz sa koná dvakrát ročne a absolvovať ho môže najviac šesť účastníkov. Doteraz vyškolili 100 lekárov a 80 operačných sestier. "Zlepšili sa mi poznatky o anatómii prínosových dutín. Pozitívom sú i prednášky lekárov z praxe. Mne to dalo nový rozmer. Je to iné, keď vám zodpovedajú otázky a intenzívne sa problematike venujete 2-3 dni, ako keď pozorujete na oddelení ako operuje primár," uviedla absolventka kurzu, lekárka Zuzana Káľavská z detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.
      ORL centrum JAS je zakladateľom endoskopickej chirurgie prínosových dutín na Slovensku. Lekári ako prví, v spolupráci s českými pracoviskami, rozvinuli v žilinskej fakultnej nemocnici operáciu prínosových dutín na Slovensku. "Gro pacientov, ktorých operujeme, sú pacienti postihnutí chronickým alergickým zápalom prínosových dutín s polypmi," dodal Lukášek.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.