Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Lekári Detského kardiocentra NÚSCH unikátne zachránili život dojčaťa

Kategória: Spravodajstvo

Prvú úspešnú operáciu chybnej arytmie srdca u dvojmesačného bábätka uskutočnili lekári Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave.

Bratislava 17. júna (TASR) – Prvú úspešnú operáciu chybnej arytmie srdca u dvojmesačného bábätka uskutočnili lekári Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. Podľa lekárov je to unikátny prípad aj v medicínskom kardiosvete.
      "Zámerne s časovým odstupom informujeme o úspešnej ablácii takého malého pacienta. Toto je najkrajší príklad za vyše 20 rokov. Na to bolo treba súhru rôznych faktorov, od dôslednej prípravy pacienta s množstvom konzultácií aj so zahraničnými špecialistami cez prípravu kvalitného operačného tímu až po pooperačnú špeciálnu starostlivosť dieťaťa. Veľmi nám pomohlo, že nám rodičia pacienta dôverovali," na dnešnej tlačovej konferencii uviedol prednosta Kliniky kardiológie a angiológie NÚSCH Robert Hatala. 
      Podľa vedúcej lekárky oddelenia arytmií Detského kardiocentra Viery Illíkovej mal pacient ešte pred narodením zistenú výrazne zrýchlenú arytmiu srdca. Tep jeho srdca bol vyše dvakrát rýchlejší ako normálny. Tomáško sa narodil s ťažkou arytmiou, ktorá spôsobovala srdcové zlyhávanie a pacient by dostal infarkt. Keďže viacnásobná liečba liekmi nezaberala, rozhodli sa pre operačný zákrok. Nie však chirurgicky, ale katétrovou rádiofrekvenčnou abláciou, zavedením katétra do žily.
      "U dospelých je to štandardná metóda. No u dojčaťa je to veľmi zriedkavé aj v iných krajinách. Uvedomte si, že pacient má srdiečko vo veľkosti menšieho slepačieho vajca a ten káblik hrubý niekoľko desatín milimetra treba presne umiestniť, aby sme stimuláciou znížili tep na polovicu. Po stálom pobyte na jednotke intenzívnej starostlivosti to bola jediná šanca vyskúšať túto operáciu. Trvala tri hodiny a je úspešná," konštatoval Hatala. 
      Lekári operáciu uskutočnili 4. mája, pacient mal hmotnosť 5,4 kg. Za normálnych okolností sa ablácia u detí robí v štyroch až šiestich rokoch ich života. V takomto nízkom veku ide o veľmi zriedkavý výkon, napr. v ČR u takého malého dieťaťa podobnú operáciu ešte nerobili. 
      "Za 22 rokov sme mali prvýkrát takýto prípad veľmi malého pacienta s chybnou arytmiou," potvrdil primár detského oddelenia Detského kardiocentra Pavol Kunovský.
      Podľa lekárov malý Tomáško je už zdravý. Bol prítomný s rodičmi i starším bratom na tlačovej konferencii.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.