Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Lekári uvažujú, že budú ordinovať mimo riadnych hodín

Kategória: Spravodajstvo

Zrušením poplatkov za prednostné vyšetrenie môžu prísť ambulancie o 700 až 2000 eur mesačne, tvrdia súkromní lekári.

Bratislava 19. februára (TASR) – Zrušením poplatkov za prednostné vyšetrenie môžu prísť ambulancie o 700 až 2000 eur mesačne, tvrdia súkromní lekári. Ide asi o pätinu príjmov ambulancií. Od zdravotných poisťovní budú požadovať kompenzáciu týchto výpadkov, naznačili tiež, že uvažujú aj o ordinovaní mimo riadnych hodín.
      Súkromní lekári sa obrátili na prezidenta SR, aby novelu zákona, ktorá upravuje poplatky, nepodpísal. Veria, že poslanci Národnej rady SR pri jej opätovnom prerokovaní zvážia ich výhrady.
      "Odhadom ide o zvýšenie ceny kapitačnej úhrady aj ceny bodu asi o 20 percent," povedal o požiadavkách lekárov na poisťovne šéf Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Tie však najnovšie avizovali, že peniaze nazvyš nemajú.
      Pásztor preto dnes na tlačovej konferencii v Bratislave naznačil, že lekári pre výpadky v príjmoch uvažujú aj o ordinovaní mimo riadnych hodín, teda mimo zdravotnej poisťovne. Pacient by si tak predpísané lieky musel hradiť sám. "Ak by sme s poisťovňami dokázali vyriešiť otázku liekov, vznikol by priestor po dopyte pacientov," povedal.
      Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka podotkol, že výpadky nebudú mať len súkromní lekári, ale i štát. "Pri tvorbe novely sa nepredpokladalo s dopadom na štátny rozpočet, ten bude nemalý," doplnil. Len zo strany lekárov združených v ASL by malo ísť o minimálne 5 miliónov eur.
      ASL v novele kritizovala aj paragraf hovoriaci o tom, že poskytovateľ, s ktorým má zdravotná poisťovňa uzatvorenú zmluvu, nie je oprávnený požadovať od poistenca úhradu za zdravotnú starostlivosť, ktorá sa plne uhrádza na základe verejného zdravotného poistenia. "Znamená to, že ak by si chcel pacient výkon hradiť z vlastnej vôle, navrhovaná úprava v novele mu to zakazuje," upozornil.
      Ak by novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti prezident SR podpísal, účinnosť by nadobudla 1. apríla 2015. Tú schválili poslanci Národnej rady SR 77 hlasmi. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR si od novely sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel.
      Schválená novela so sebou prináša zmeny v poplatkoch. Tie by sa mali zrušiť za administratívne úkony a prednostné objednávanie sa na termíny. Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne.
      Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu. Zoznam takýchto výkonov možno nájsť v nariadení vlády 777/2004. Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity.
      Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) označil problematiku poplatkov za dlhodobo najproblémovejšiu tému v rezorte, ktorú občania vnímaná veľmi citlivo. "Preto sme sa rozhodli sprehľadniť túto oblasť a vyjsť v ústrety pacientom," dodal.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.