Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Lekárne vydali za prvé dva mesiace tohto roka viac ako desať miliónov eReceptov

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 25. februára (TASR) - Lekárne na Slovensku vydali za prvé dva mesiace tohto roka pacientom viac ako desať miliónov elektronických receptov. V minulom roku to bolo viac ako 66 miliónov. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

"Po predpise lekárom platí pacientovi recept sedem dní, v prípade receptu na antibiotiká je platnosť tri dni, na omamné a psychotropné látky päť a na lekársky predpis pohotovostnej služby jeden deň," pripomenula Sivá.
 Na bežnom papierovom recepte bol podľa nej možný predpis dvoch liekov, v prípade eReceptu je to len jeden. "Upozorňujeme, že deň predpisu sa do limitu nezapočítava a ide len o bežné dni, nie pracovné, teda aj víkendy a sviatky," doplnila.
 Elektronický recept sa v systéme zobrazuje do pár minút od predpísania, teda dá sa okamžite vybrať v lekárni. "Ak eRecept prepadne, teda pacient si ho včas nevyberie, je nutné sa znovu skontaktovať so svojím lekárom a požiadať ho o opätovné predpísanie," priblížila hovorkyňa NCZI.
Opakovaný eRecept lekári podľa nej zväčša predpisujú pri chronických diagnózach, keď existuje predpoklad dlhodobej liečby. "Výrazne zvyšuje komfort pacienta, ktorý nemusí opakovane navštevovať lekára v priebehu niekoľkých týždňov," dodala.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.