Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Lekárska komora sa pre zrážkovú daň obrátila na generálneho prokurátora

Kategória: Spravodajstvo

Slovenská lekárska komora (SLK) sa pre povinnosť zdravotníckych pracovníkov platiť zrážkovú daň z peňažných a nepeňažných príjmov od farmaceutických spoločností obrátila koncom apríla s podnetom na generálneho prokurátora. 

Bratislava 18. mája (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) sa pre povinnosť zdravotníckych pracovníkov platiť zrážkovú daň z peňažných a nepeňažných príjmov od farmaceutických spoločností obrátila koncom apríla s podnetom na generálneho prokurátora. Komora chce, aby podal na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o ústavnosti časti zákona o dani z príjmov upravujúcej túto povinnosť, ako aj návrh na pozastavenie účinnosti.
      Komora poukazuje, že zrážková daň zníži dostupnosť aktivít sústavného vzdelávania pre zdravotníckych pracovníkov, čím má dochádzať k porušenie ústavného práva na ochranu zdravia obyvateľov SR. Ako sa poukazuje v podaní, ktoré má TASR k dispozícii, zdravotníci majú povinnosť sústavne sa vzdelávať a "finančné sankcionovanie" demotivuje farmaceutické spoločnosti zúčastňovať sa na aktivitách sústavného vzdelávania, rovnako má odrádzať aj lekárov.
      Legislatívnemu rámcu okrem toho komora vyčíta aj znevýhodnenie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v porovnaní s inými podnikateľskými subjektmi a zásah do ich práva podnikať. Má tiež dochádzať k diskriminácii zdravotníkov v porovnaní s nezdravotníckymi pracovníkmi. Komora upozorňuje, že pokiaľ by obaja vystúpili na rovnakom zdravotníckom podujatí, dane z odmeny, ktoré bude musieť zaplatiť zdravotník, budú vyššie.
      Zdravotnícke firmy a zdravotnícki pracovníci museli do konca apríla po prvýkrát zaplatiť tzv. zrážkovú daň. Tá sa po novom platí aj v prípade bezplatnej účasti na seminároch, kongresoch a podobných akciách. Pokiaľ napríklad farmafirma zaplatí za lekára registračný poplatok, dopravu, stravovanie a ubytovanie, ten je povinný tieto nepeňažné plnenia zdaniť zrážkovou daňou.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.