Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

LOZ žiada jednoduchšiu kontrolu zmlúv s poisťovňami

Kategória: Spravodajstvo

Systém povinného zverejňovania zmlúv medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi, ktorý zaviedla novela zákona o zdravotných poisťovniach, je podľa predsedu Lekárskeho odborového zväzu Petra Visolajského nefunkčný.

BRATISLAVA 12. augusta (SITA) - Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzýva Ministerstvo zdravotníctva SR, aby urýchlene pristúpilo k zákonným úpravám, ktoré povedú k výraznému zjednodušeniu spôsobu verejnej kontroly zmlúv medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Uviedol to predseda LOZ Peter Visolajský. "Rovnako pripomíname vláde jej záväzok z Memoranda o úprave vzťahov v zdravotníctve z roku 2011, aby zabezpečila zákonnú povinnosť zdravotných poisťovní zaplatiť nemocnici za adekvátne poskytnutú liečbu reálne náklady, vychádzajúce zo zákona o cenách," zdôraznil. Podľa šéfa LOZ je to cesta, ako bez zvyšovania dlhu štátu riešiť dlh slovenských nemocníc a tým zvýšiť aj ich kvalitu.

Lekárski odborári sa podľa Visolajského na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám prednedávnom obrátili na vedenie všetkých slovenských univerzitných a fakultných nemocníc s otázkou, aký objem financií dostávajú od všetkých troch zdravotných poisťovní jednotlivo za hospitalizáciu na chirurgickom, internom a detskom oddelení. "Na základe odpovedí, ktoré nám oslovené nemocničné zariadenia poskytli, je jasné, že systém povinného zverejňovania zmlúv s poskytovateľmi, ktoré zaviedla novela zákona o zdravotných poisťovniach, je nefunkčný," tvrdí predseda LOZ. Zdravotné zariadenia podľa Visolajského len odkázali na internetové stránky, kde sú zmluvy s poskytovateľmi zverejňované. 

Problematické sú podľa šéfa LOZ možnosti vyhľadávania jednotlivých zmlúv na internetových stránkach zdravotných poisťovní, ktoré obsahujú desiatky tisíc súborov. "Napríklad najväčšia verejná zdravotná poisťovňa VŠZP umožňuje vyhľadávanie len na základe čísla zmluvy, ku ktorým však majú prístup iba zdravotná poisťovňa a poskytovateľ zdravotnej starostlivosti," upozorňuje predseda LOZ. Novela zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá mala po tlaku lekárskych odborárov od novembra 2011 pomôcť pri zvýšení transparentnosti finančných tokov v slovenskom zdravotníctve, sa tak podľa Visolajského ukazuje s odstupom takmer troch rokov ako nedostatočná. "Hlavným nedostatkom zákona je to, že podrobne neupravuje, akým spôsobom má byť zmluva medzi poisťovňou a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sprístupnená," dodal.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.