Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Macháčková žiadala o zaradenie bojnickej NsP do koncovej siete, MZ sieť rieši

Kategória: Spravodajstvo

O zaradenie Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach do koncovej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a presun pod zriaďovateľskú pôsobnosť Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR žiadala listom ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR a prievidzská primátorka Katarína Macháčková.

Bojnice 13. septembra (TASR)- O zaradenie Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach do koncovej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a presun pod zriaďovateľskú pôsobnosť Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR žiadala listom ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR a prievidzská primátorka Katarína Macháčková. Argumentovala zlou finančnou situáciou nemocnice, priemyselným zaťažením regiónu ako i nedostatočným financovaním operačných výkonov. MZ SR reagovalo, že realizuje projekt optimalizácie siete, ktorý by mal prísť s konkrétnymi riešeniami.
      Bojnická nemocnica má viacero problémov, ktoré podľa slov Macháčkovej "dokáže efektívne a s ohľadom na zachovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti zabezpečiť predovšetkým štát", pričom zaradením NsP do koncovej siete by sa podľa nej značne zlepšil systém jej financovania.
      Pripomenula, že len Sociálnej poisťovni dlhuje zdravotnícke zariadenie viac ako 12 miliónov eur a okrem toho ho trápia aj ďalšie problémy pri financovaní, pričom tým najvážnejším sú nízke platby zdravotných poisťovní za realizované výkony. "Na väčšine oddelení bojnickej nemocnice platby od poisťovní za hospitalizáciu ani nepokrývajú reálne náklady. Len pre porovnanie, zariadenia zahrnuté v koncovej sieti majú platby za porovnateľné výkony od poisťovní podstatne vyššie a navyše majú garantovaný kontrakt so zdravotnými poisťovňami," tvrdí. Zhoršujúci sa finančný stav nemocnice tak teda podľa nej môže viesť až k tomu, že buď z vlastného rozhodnutia kvôli finančným problémom zatvorí neefektívne oddelenia alebo ju k takému kroku donútia zdravotné poisťovne, ktoré neuzavrú zmluvy s konkrétnymi oddeleniami a tým im nebudú preplácané zdravotné výkony.
      Macháčkovej list nie je prvou iniciatívou o zaradenie bojnickej NsP do koncovej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a jej presun pod MZ SR. Ešte v roku 2014 organizovali zamestnanci nemocnice v spolupráci so samosprávami, aj tou prievidzskou, za týmto účelom petíciu, tú podpísalo viac ako 30.000 ľudí zo širšieho regiónu hornej Nitry. Pre "zoštátnenie" NsP podľa petičného výboru a Macháčkovej hovorí aj priemyselné zaťaženie regiónu, mimoriadne udalosti z minulých rokov ako i nevyvážená sieť koncových nemocníc v krajoch.
      Opačný názor má výkonný riaditeľ Health Policy Institute (HPI) Tomáš Szalay (v súčasnosti pôsobí ako poradca na MZ SR, pozn. TASR), ktorý nápad so zaradením nemocnice do koncovej siete považuje za nesprávny. "Tento nástroj zdravotnej politiky (regulácia siete) nie je riešením problému nemocnice, financovanie totiž nesúvisí s koncovou sieťou. Omnoho dôležitejšie než koncová sieť je DRG (klasifikačný systém, ktorý umožňuje zatriediť prípady hospitalizácií podľa diagnóz a diagnostických a liečebných výkonov do skupín s podobným klinickým priebehom a ekonomickými nákladmi, pozn. TASR)," reagoval pre TASR za HPI. Rovnako by NsP v Bojniciach podľa neho nepomohlo zoštátnenie, aj s ohľadom na hospodárenie štátnych nemocníc, politicky závislé manažmenty, ktoré uprednostňujú krátkodobé ciele pred dlhodobými, tiež i dlhodobým neinvestovaním štátu. Riešením situácie by podľa Szalaya mohla byť privatizácia alebo prenájom. "Tá by mohla priniesť potrebné investície, know-how, efektivitu. Skúsenosti z iných samosprávnych krajov ukazujú, že to vôbec nemusí byť zlé riešenie," uzavrel.
      NsP v Bojniciach je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ten momentálne realizuje verejnú súťaž na externý manažment svojich troch nemocníc, ktoré má pod sebou. Súťaž plánuje vyhodnotiť do konca tohto roka. "Poskytovanie zdravotnej starostlivosti je financované zo zdrojov zdravotných poisťovní bez ohľadu na zriaďovateľa nemocnice. Platby zo strany zdravotných poisťovní sa postupne upravujú aj zásluhou rokovaní vedenia TSK a zástupcov nemocníc s vedením zdravotných poisťovní," reagovala Veronika Rezáková z Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK. Vedenie TSK, ako ju doplnila vedúca Oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu TSK Elena Štefíková, vyvíja maximálne úsilie, aby ceny za výkony zdravotnej starostlivosti a ceny ukončených hospitalizácii nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK dosiahli cenovú úroveň porovnateľných nemocníc.
      "Projekt optimalizácie siete nemocníc je jeden z viacerých, ktoré realizuje MZ SR v období rokov 2016 – 2020. V prvom kroku je potrebné pripraviť analýzu návrhov potenciálnych riešení. Pri prípadných zmenách v rámci optimalizácie siete budeme zohľadňovať tak názory a návrhy odbornej verejnosti, takisto vyšších územných celkov a v neposlednom rade aj reálne potreby pacientov, nakoľko výsledné riešenie musí byť výsledkom odborného a spoločenského konsenzu," reagovala na otázky TASR o zaradení NsP v Bojniciach do koncovej siete a presun pod MZ SR Stanislava Luptáková z komunikačného odboru rezortu zdravotníctva. MZ podľa nej predpokladá, že prvé kontúry tohto návrhu bude mať k dispozícii do konca tohto roka.
      "Pripravovaný projekt je istou nádejou, že nový minister môže prehodnotiť efektívnosť súčasného systému koncovej siete nemocníc a nastavenie ich financovania môže ísť cestou, po ktorej volajú aj odborné kruhy, napríklad zavedením systému DRG," skonštatovala Macháčková, podľa ktorej o potrebe zrovnoprávniť bojnickú nemocnicu s ostatnými štátnymi nemocnicami niet pochýb. "Bojnická NsP už teraz vykonáva úkony porovnateľné s nemocnicami, ktoré v koncovej sieti sú. Zrovnoprávnenie je však potrebné aj vo finančných vzťahoch so zdravotnými poisťovňami, čo by jej zabezpečilo ekonomickú stabilitu," dodala.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.