Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Medicínsky esperantský kongres sa bude zaoberať globalizáciou

Kategória: Spravodajstvo

V Nitre sa ešte pred oficiálnym začiatkom Svetového kongresu esperanta začal 20. Medzinárodný medicínsky esperantský kongres, na ktorom sa zišli lekári zo Slovenska i zahraničia, aby spoločne diskutovali na tému „Lekári a globalizácia: akí lekári sú potrební v novom storočí?“

Nitra 21. júla (TASR) – V Nitre sa ešte pred oficiálnym začiatkom Svetového kongresu esperanta začal 20. Medzinárodný medicínsky esperantský kongres, na ktorom sa zišli lekári zo Slovenska i zahraničia, aby spoločne diskutovali na tému „Lekári a globalizácia: akí lekári sú potrební v novom storočí?“ Vo Fakultnej nemocnici (FN) Nitra od dnešného dňa do piatka 22. júla odznie takmer 20 prednášok, z ktorých 12 bude prednesených v esperante. 
      Kongres sa koná pod záštitou ministra zdravotníctva Tomáša Druckera a organizuje ho Slovenská esperantská federácia v spolupráci so Svetovou medicínskou esperantskou asociáciou (UMEA). „Účastníci sa budú venovať hlavne výzvam, ktoré prináša súčasným lekárom globalizácia a bude ich možné vyriešiť len medzinárodnou spoluprácou,“ informoval primár oddelenia onkológie a rádioterapie vo FN Nitra Juraj Detvay. 
      Ako pripomenul, lekári z viac ako tucta krajín z celého sveta sa mohli zísť v Nitre vďaka pomoci občianskeho združenia NitraOnko a v rámci spolupráce so Svetovou medicínskou esperantskou asociáciou. Od svojho založenia v roku 1908 má UMEA viac ako 100 členov v 22 krajinách. Vymieňajú si výsledky výskumu a vzájomne koordinujú rôzne iniciatívy v oblasti zdravia a medicíny práve vďaka medzinárodnému jazyku esperanto, ktorý pomáha prekonávať komunikačné bariéry. Použitie esperanta tiež dáva možnosť dostať sa k informáciám o pokrokoch v lekárskej vede aj tým lekárom, ktorí nemajú prístup k informáciám v angličtine,“ vysvetľuje Detvay.
      Medzinárodný medicínsky esperantský kongres je jedným zo sprievodných podujatí Svetového kongresu esperanta, ktorý v Nitre potrvá od 24. do 30. júla. Počtom účastníkov z rôznych krajín i dĺžkou trvania je jedným z najväčších medzinárodných podujatí konaných počas prvého predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie. Organizátori očakávajú účasť 1400 návštevníkov zo 60 krajín sveta.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.