Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Ministerská sestra je potrebná, dohliadla by na zmeny v ošetrovateľstve

Kategória: Spravodajstvo

Funkcia ministerskej sestry je potrebná. Poukázala na to dnes Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA), ktorá bude na tom trvať.

Bratislava 5. mája (TASR) – Funkcia ministerskej sestry je potrebná. Poukázala na to dnes Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA), ktorá bude na tom trvať. Takáto pozícia v súčasnosti na ministerstve zdravotníctva nie je zriadená.
      Osoba v tejto funkcii by mala mať kompetencie vydávať nariadenia, vyhlášky či podobné legislatívne rámce regulujúce ošetrovateľstvo, poukazuje komora. Podobne je to podľa sestier napríklad v Česku. Na tomto poste nechcú mať "len figúrku", ale kompetentného človeka z praxe.
      "Náklady na ošetrovateľstvo sú v súčasnosti nepostačujúce," povedala na tlačovej konferencii v Bratislave šéfka sesterskej komory Iveta Lazorová. Ministerská sestra by podľa nich mohla dohliadnuť na zmenu. Sestry by privítali väčší tok peňazí do ošetrovateľstva. Poukázali, že zabezpečuje 80 percent všetkých činností v zdravotníctve. Slovenská populácia okrem iného starne a treba sa o ňu dôstojne postarať, upozornila Lazorová.
      Komore sa tiež nepáči, že sestry majú v rámci ošetrovateľstva nedostatok kompetencií. Rady by napríklad predpisovali recepty na niektoré zdravotné pomôcky, čo teraz nemôžu. "Ide o kompetenciu, ktorú by sme hravo zvládli," vysvetlila šéfka komory. Tiež by sestry privítali, ak by sa tento odbor presunul viac do domácností ku pacientom.
      Nedostatok kompetencií je jeden z dôvodov, prečo sestry odchádzajú zo systému. "Nejde im len o plat, dnes nie je dostatočne využitý ich vzdelanostný potenciál," poukázala Lazorová. Aktívnych sestier je na Slovensku momentálne 32.000. Podľa OECD je ich v krajine málo a chýba ich asi 12.000. Kým v Nemecku sa teda jedna sestra stará asi o sedem pacientov, na Slovensku jej pripadne 15 a viac pacientov. "Čím menej je sestier v systéme, tým je podľa štatistík vyššia úmrtnosť pacientov," povedala Lazorová.
      Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) zatiaľ k funkcii ministerskej sestry nedal definitívne stanovisko. V tejto veci nedávno povedal, že sestrám ponúkol pravidelnú komunikáciu s rezortom. Chce s nimi riešiť aj otázku kompetencií. Plánuje tiež, aby mali sestry zastúpenie v tých projektoch ministerstva, ktoré sa ich budú týkať.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.